Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Američan chce vydražiť Hitlerov glóbus
Zdielať na
Zahraničie

Američan chce vydražiť Hitlerov glóbus

Zdroj: Patrik Tschudin/ilustračné

Našiel ho v rozvalinách Hitlerovho letného sídla na konci vojny.

Pri prehľadávaní rozvalín horskej rezidencie Berghof, ktorú obýval Adolf Hitler, našiel na konci druhej svetovej vojny americký vojak John Barsamian ako zázrakom nepoškodený "vodcov" glóbus. Teraz sa cenný artefakt po viac než 60 rokoch chystá predať. Dražba je plánovaná na 13. novembra a podľa odhadov by mala vyniesť 15.000 až 20.000 dolárov (asi 300.000 až 400.000 korún).

"To miesto bolo doslova vybombardované a na stole tam stál tento glóbus," spomína dnes už deväťdesiat jeden ročný Barsamian na svoj nález. Vojak si trofej odviezol domov za oceán a niekoľko desiatok rokov sa ním chválil len známym a priateľom.

Podľa majiteľa aukčnej siene, kde sa bude Hitlerov glóbus dražiť, Grega Martina, nie je o jeho autenticite pochýb. Existuje totiž v podstate dokonalá dokumentácia, ktorá jeho pôvod dokazuje. "Máme fotografie toho chlapíka z tej doby, ako stojí uprostred rozvalin a drží ten glóbus ako novorodenca," povedal Martin.

Hitlerova prázdninová rezidencia Berghof stála v bavorských Alpách nad mestom Berchtesgaden a niekedy sa jej tiež hovorilo "orlie hniezdo". Už roku 1925 budúci "vodca" písal v tomto komplexe, ktorého súčasťou bola i sieť podzemných bunkrov, druhú čásť svojho diela Mein Kampf.

Koncom vojny Američania areál bombardovali a po skončení bojov ho využívali ako zotavovňu pre svojich vojakov. V roku 1996 ho vrátili nemeckému štátu, ktorý ho premenil na múzeum, aby sa komplex nestal pútnickým miestom neonacistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy