Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Putinovi vraj v Iráne hrozí atentát
Zdielať na
Zahraničie

Putinovi vraj v Iráne hrozí atentát

Zdroj: AP/Mikhail Metzel

Putin dostal pred návštevou Iránu varovanie, že mu hrozí pokus o vraždu či únos.

Ruské tajné služby informovali prezidenta Vladimíra Putina, že mu údajne pri jeho najbližšej návšteve Iránu hrozí pokus o vraždu či únos. Uviedli to agentúry Reuters, Interfax a potvrdil to aj podľa agentúry AFP hovorca Kremľu. Teherán označil správu za „úplne nepodloženú."

Skupina extrémistov sa pripravuje zabiť samovražedným bombovým atentátom ruského prezidenta pri jeho najbližšej návšteve Teheránu, alebo ho uniesť, citovala ruská agentúra Interfax nemenovaný zdroj miestnych tajných služieb.

„Nemôžeme túto informáciu komentovať, ale potvrdzujeme, že prezidenta (tajnými službami v tomto duchu) informovali,“ povedal pre AFP telefonicky hovorca Kremľu. V telefonickom rozhovore pre Reuters hovorca Kremľu Dmitrij Peskov potvrdil, že Putinova cesta do Iránu sa aj napriek tejto hrozbe uskutoční. „Nemáme žiadnu informáciu, že by sa niečo zmenilo. Prípravy (cesty) pokračujú,“ dodal hovorca.

Informácia o možnom atentáte proti ruskému prezidentovi Putinovi sú úplne nepodložené a program návštevy sa uskutoční normálne, reagoval na správu hovorcu iránskeho ministerstva zahraničí, ktorého citovala AFP.
Putin bude prvým šéfom Kremľu, ktorý navštívi Teherán od čias bývalého sovietskeho diktátora Josifa Stalina, ktorý tu bol v roku 1943. Formálne ruský prezident bude v Iráne na summite štátov z oblasti Kaspického mora.

Od Putinovej návštevy sa však hlavne očakáva, že sa pokúsi pri bilaterálnom stretnutí s iránským prezidentom Mahmúdom Ahmadínežádom dohodnúť na kompromise ohľadne iránskeho jadrového programu. Putin by tak zdôraznil svoju nezávislosť na Washingtone v blízkovýchodných otázkach, poznamenal Reuters.

Zdielať na

Najčítanejšie správy