Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Francúzsko sa sťažuje na silné euro
Zdielať na

Francúzsko sa sťažuje na silné euro

Zdroj: Jope

Podľa francúzskeho ministra poškodzuje silné euro ekonomiku. Slabá ekonomická expanzia a vysoká nezamestnanosť sú jeho dôsledkom.

Kurz eura voči americkému doláru je príliš silný, čo poškodzuje hospodársky rast. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio J to povedal francúzsky minister rozpočtu, verejných výdajov a administratívy Eric Woerth.

"Zjavne tu máme problém s devízovým kurzom. Euro je dnes príliš silné voči americkému doláru," uviedol minister. "Je to problém trhov a centrálnych bánk. Je pravdou, že to zaťažuje (hospodársky) rast," dodal. Francúzsko si na silné euro sťažuje opakovane a viní ho zo slabej ekonomickej expanzie a vysokej nezamestnanosti.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy už predtým uviedol, že podľa jeho názoru je za silný kurz eura zodpovedná politika Európskej centrálnej banky. Naznačil tak, že by rád videl, keby ECB znížila úrokové sadzby v eurozóne s cieľom podporiť hospodársky rast.

Česká vláda koncom augusta schválila aktualizovanú stratégiu Českej republiky pre vstup do eurozóny, ktorá oproti predchádzajúcim verziám neobsahuje možný termín prijatia eura.

Premiér Mirek Topolánek vtedy uviedol, že pôvodne navrhovaný termín prijatia spoločnej meny v roku 2012 je za určitých podmienok možné splniť.

Najčítanejšie správy