Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezident ocení ľudí, ktorí pomáhali Židom
Zdielať na
Zahraničie

Prezident ocení ľudí, ktorí pomáhali Židom

Zdroj: Swift Sunrise/ilustračné

In memoriam ocení aj nemeckého policajta, ktorý pomohol zachrániť hudobníka Wladyslawa Szpilmana.

Poľský prezident plánuje v stredu udeliť ocenenia desiatkam ľudí, ktorí sa počas holokaustu zaslúžili o záchranu Židov. Medzi ocenenými by mal byť aj nemecký policajt, ktorý pomohol zachrániť hudobníka Wladyslawa Szpilmana.

Prezident Lech Kaczyński, ktorý dlho pôsobil ako advokát s blízkymi vzťahmi k židovskej komunite, počas slávnosti v budove Národnej opery vo Varšave ocení jednotlivcov, ktorí riskovali svoje životy pre druhých. Podobnú cenu už mnohým udelil Izrael. "Oceňovaním spravodlivých vzdáva (poľský) štát úctu nenapodobiteľnému hrdinstvu obyčajných ľudí, ktorí by mali byť príkladom pre súčasné i budúce generácie," uvádza sa v správe na prezidentovej internetovej stránke. Prezidentská kancelária tiež informovala, že Wilm Hosenfeld, nemecký policajt, ktorý pomohol zachrániť hudobníka poľsko-židovského pôvodu Wladyslawa Szpilmana, bude ocenený in memoriam.

Szpilmanov príbeh sfilmoval Roman Polański vo filme Pianista (2002), ktorý získal tri sošky Oscara z celkovo siedmich nominácií. Okrem režiséra získal sošku aj scenárista Ronald Harwood, ktorý upravil Szpilmanovu autobiografickú knihu. Oscara získal aj herec Adrien Brody, ktorý vo filme hudobníka stvárnil. Szpilman zomrel ako 88-ročný v roku 2000 vo Varšave.

Zdielať na

Najčítanejšie správy