Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Srbskí úradníci predávali šejkom sokoly a orly
Zdielať na
Zahraničie

Srbskí úradníci predávali šejkom sokoly a orly

Zdroj: Andrew N

Obvinený je bývalý srbský riaditeľ odboru ochrany zvierat ministerstva životného prostredia.

Spoločnosť na ochranu dravých vtákov v Srbsku dala podnet na tamojší špeciálny súd. Obvinila bývalých predstaviteľov odboru na ochranu zvierat ministerstva životného prostredia a odboru veterinárnej správy ministerstva poľnohospodárstva, ktorých upodozrieva, že dali povolenie na vývoz niekoľkých stoviek zákonom chránených dravých vtákov.

Predsedníčka Spoločnosti na ochranu dravých vtákov Alexandra Tadić vyhlásila, že z krajiny nelegálne vyviezli niekoľko stoviek sokolov a orlov, čo je v rozpore so zákonom. Ich cenu podľa Tadić odhadujú v Srbsku na 50-tisíc eur.

Obvinený je bývalý riaditeľ odboru ochrany zvierat ministerstva životného prostredia Miroslav Nikčević, bývalý riaditeľ veterinárneho odboru ministerstva poľnohospodárstva Dejan Krnjajić a desať ďalších ministerských úradníkov.

V Srbsku je povolené loviť dvadsať druhov vtákov, medzi ktorými sú napríklad bažanti a prepelice. Ani tie ale nemožno predávať, a už vôbec nie vyvážať.
„Nikčević a ďalší obchádzali zákony a chránené sokoly a orly najčastejšie predávali šejkom do Spojených arabských emirátov," povedala Tadić, pričom zdôraznila, že k nelegálnym povoleniam na vývoz sa priznali viacerí sokoliari z Nového Sadu a Mladenovca.

Predstaviteľ špeciálneho súdu Tomo Zorić vyhlásil, že zatiaľ nemajú žiadne dôkazy o nelegálnom obchodovaní so zákonom chránenými druhmi vtákov, a keďže je podnet vo fáze vyšetrovania, odmietol celú záležitosť komentovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy