Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zadržaní v Barme ohrozili ekonomiku krajiny
Zdielať na
Zahraničie

Zadržaní v Barme ohrozili ekonomiku krajiny

Zdroj: SITA/AP/Itsuo Inouye

Noviny kontrolované vojenskou vládou obviňujú demonštrantov zo zhoršenia životných podmienok v krajine. Tí zadržaní môžu byť dokonca za tento "prečin" obvinení a uväznení.

Barmský vojenský režim obvinil ľudí zadržaných pre účasť na nedávnych demonštráciách proti zdražovaniu, že ohrozili ekonomiku krajiny. Všetky osoby, ktoré podľa vlády prekročili zákon, môže čakať väzenie, upozornila dnes agentúra AFP.

S poukazom na protesty, ktoré v krajine vypukli v polovici augusta a svoj už veľmi dobre vo svete známy vrchol dosiahli v dňoch 24. a 25. septembra pochodmi mníchov a ďalších demonštrantov v uliciach Rangúnu, oficiálny denník Nové svetlo Barmy napísal, že práve títo nesú zodpovednosť za zhoršenie životných podmienok v krajine.

"Obchody i reštaurácie museli byť uzavreté. Ľudia závislí na dennej mzde prišli o prácu," tvrdia noviny kontrolované vojenskou vládou bez toho, aby sa zmienili o demokratickom kontexte manifestácií.

"Následkom toho sa obyvateľstvo pozerá na buddhistických mníchov a na civilných účastníkov protestov ako na tých, ktorí spôsobujú jeho chudobu," píše oficiálny denník.

Zároveň varoval, že asi tisíc osôb, ktoré sú od nepokojov stále zadržiavaní, budú čeliť vážnym následkom svojich činov: "Všetci, ktorí boli zadržaní za porušovanie zákona, musia byť obvinení a poslaní do väzenia, pokiaľ bude uznaná ich vina."

Zdielať na

Najčítanejšie správy