Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
S pomocou DNA budú identifikovať obete argentínskej "špinavej vojny"
Zdielať na
Zahraničie

S pomocou DNA budú identifikovať obete argentínskej "špinavej vojny"

Zdroj: Diego Cantalapiedra

Ochrancovia ľudských práv uvádzajú, že vďaka vzorkám DNA budú môcť starnúci príbuzní nezvestných osôb (bolo ich až 30.000) hrať úlohu pri ich prípadnej identifikácii, aj keď medzitým sami zomrú.

Odoberať vzorky krvi od príbuzných ľudí, ktorí zmizli počas vojenskej diktatúry v Argentíne v rokoch 1976-1983, začali miestne úrady. Ako píše agentúra Reuters, vzorky od približne 3600 osôb majú byť odoslané do Spojených štátov; získaná DNA by mohla pomôcť pri identifikácii zhruba 600 mŕtvych tiel nájdených v uplynulých rokoch.

V období, keď sa argentínsky vojenský režim bez milosti snažil vysporiadať sa so svojimi oponentmi, zmizlo viac než 11.000 ľudí. Podľa ochrancov ľudských práv ale bolo zabitých alebo bez stopy zmizlo až 30.000 ľudí.

Ochrancovia ľudských práv uvádzajú, že vďaka vzorkám DNA budú môcť starnúci príbuzní nezvestných osôb hrať úlohu pri ich prípadnej identifikácii, aj keď medzitým sami zomrú.

"Matky a otcovia nezvestných sa nám často zveria so svojim zúfalstvom z toho, že môžu zomrieť a potom už nebude nikoho, kto by ich potomkov mohol identifikovať," hovorí Eduardo Luis Duhalde. "Tento projekt by im mohol priniesť kúsok pokoja, aby vedeli, že aj keď tu možno sami fyzicky už nebudú, ich DNA umožní identifikácii, pokiaľ by sa našli zostatky."

Tento program je zatiaľ posledným v rade krokov, ktorými sa snaží argentínsky prezident Néstor Kirchner vysporiadať s udalosťami, ktoré sa odohrali počas vojenskej diktatúry. Argentínske námorníctvo tento týždeň formálne predalo skupinám, ktoré hájia ľudské práva jednu z budov, ktoré patrili počas vojenskej diktatúry k najobávanejším. Škola námornej mechaniky v Buenos Aires, kde bolo mučených a zabitých odhadom 5000 ľudí, sa má zmeniť v spomienkové múzeum.

Zdielať na

Najčítanejšie správy