Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Má francúzsky prezidentský pár problémy?
Zdielať na
Zahraničie

Má francúzsky prezidentský pár problémy?

Zdroj: ČTK/STR

Kedy sa Cécilia, manželka prezidenta Sarkozyho konečne ujme role prvej dámy? Prečo sa o ňu nezujíma? Je to medzi nimi v poriadku? Neschyľuje sa k rozchodu? V Paríži teraz víria takéto a podobné otázky, vyvolávané pôsobením alebo naopak nepôsobením manželky prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Práve končaci týždeň prilial olej do ohňa. Cécilia Sarkozyová nesprevádzala manžela do Sofie, kde sa ju pritom chystali privítať ako hrdinku za jej zásluhy pri prepustení bulharských zdravotných sestier a lekára roky väznených v Líbyi.

Odmietla tiež pôvodne plánovanú účasť na natáčaní programu o ministerke spravodlivosti Rachide Datiovej, ktorá je jej kamarátkou. A Sarkozyho hovorca ešte v piatok nevedel, či Cécilia, ako sa jej vo Francúzsku bežne hovorí, pôjde na budúci týždeň s manželom na návštevu Ruska.

Veci došli tak ďaleko, že hovorcu sa priamo pýtali, či nehrozí rozchod. "Snáď nečakáte, že budem komentovať tento druh fám. Nekomentujem iné výmysly z redakčných miestností, a rozhodne nie túto," znela odpoveď.

Nebola by to ale premiéra. Cécilia Sarkozyová od manžela na niekoľko mesiacov odišla v roku 2005, keď sa zblížila s jedným podnikateľom. Sarkozy, ktorý sa vraj medzitým utešoval s jednou novinárkou, však nakoniec dosiahol, že sa vrátila. "Vedľajším produktom" aféry bolo prepustenie riaditeľa týždenníka Paris Match, ktorý na obálke zverejnil fotografie Cécilie a jej priateľa v New Yorku.

Už v čase, keď jej manžel povedal, že o prezidentskej kandidatúre uvažuje "ráno pri holení", Cécilia Sarkozyová vyhlásila, že sa ako prvá dáma nevidí. "Otravuje ma to," vyhlásila priamo. Jej chovanie od dňa jeho zvolenia 6. mája, potvrdzuje, že to myslela vážne.

Pozornosť vzbudilo už to, že 6. mája nešla voliť. V Elyzejskom paláci sa objavuje zriedka, rozhovory neposkytuje a na oficiálnych akciách po boku manžela sa objavila len trikrát - v deň jeho uvedenia do úradu 16. mája, na júnovej vrcholnej schôzke siedmich najvyspelejších krajín a Ruska (G8) v Nemecku a na štátny sviatok 14. júla.

Počas dovolenky v Spojených štátoch sa nezúčastnila obeda, ktorý pre francúzsky prezidentský pár usporiadal vo svojom rodinnom sídle americký prezident George Bush. Vraj kvôli angíne, ale hneď druhý deň bola na nákupoch. Na schôdzke G8 namiesto účasti na spoločnom obede prvých dám odišla domov.

Pod reflektory sa naplno dostala potom, čo ju manžel vyslal do Líbye, aby sa pokúsila dosiahnuť prepustenie na smrť odsúdenú bulharskú šesticu. Nakoniec s nimi naozaj do Sofie odletela. Sarkozy sa ale ocitol v podozrení, že si privlastnil rolu zachráncu v čase, keď bolo vďaka mezinárodnému tlaku riešenie zrejme i tak na spadnutie. Vo Francúzsku potom prišli otázky o prípadných francúzskych protihodnotách pre Kaddáfiho a Cécilia Sarkozyová vyvolala polemiku odmietnutím vypovedať pred parlamentnou komisiou, ktorá sa tým zaoberá.

Podľa Céciliinej priateľky Isabelle Albanyovej nie je dôvod na dohady o hroziacom rozchode. "Treba pochopiť, že sa raz a navždy rozhodla dať prednosť rodine, deťom. Moc trpí tým, ako ju novinári špehujú. Nečakala, že bude bez prestania vyvolávať takú zvedavosť," povedala Albanyová.

Sarkozy sa s terajšou manželkou zoznámil v roku 1984, keď ju ako starosta bohatého parížskeho predmestia Neuilly-sur-Seine vydával za veľmi populárneho a o dosť staršieho Jacquesem Martinem, televíznu hviezdu. Za štyri roky už Cécilia, vtedy už matka dvoch dcér, žila s ním. Vzali sa v roku 1996, keď sa Sarkozy rozviedol so svojou prvou ženou, s ktorou má dvoch synov. Prezidentský pár má desaťročného syna Louise.

Cécilia, o necelé tri roky mladšia než manžel, oslávi v novembri pädesiatku. Je to pravnučka španielského skladateľa Issaka Albénize. Študovala hudbu a v mladosti príležitostne pracovala ako modelka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy