Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Budú čínski vidiečania slepí?
Zdielať na
Zahraničie

Budú čínski vidiečania slepí?

Zdroj: search.creativecommons.org

K šedému zákalu sú náchylnejší vidiečania, pretože sú trvalo vystavení ultrafialovému slnečnému žiareniu, ktoré je jednou z príčin tohto očného ochorenia. Vidiečania sú tiež často príliš chudobní, než aby si mohli dovoliť chirurgický zákrok.

Katarakta, zakalenie očnej šošovky s výrazne zníženým videním, ktoré vedie v konečnom štádiu k slepote, je v Číne závažným zdravotným problémom. K šedému zákalu sú náchylnejší vidiečania, pretože sú trvalo vystavení ultrafialovému slnečnému žiareniu, ktoré je jednou z príčin tohto očného ochorenia. Vidiečania sú tiež často príliš chudobní, než aby si mohli dovoliť tento chirurgický zákrok.

Každoročne pribúda v Číne najmenej milión nových prípadov šedého zákalu. Do roku 2020 by mohol podľa skupiny ORBIS zameriavajúci sa na liečbu a prevenciu slepoty v rozvojových krajinách stúpnuť vzhľadom k starnutiu populácie celkový počet takých prípadov až na 167 miliónov. Ak nie je šedý zákal, postihujúci často starších ľudí, liečený, spôsobuje slepotu. V súčasnej dobe je v rozvojových krajinách ľahko liečiteľný, ale liečba zďaleka nie je dostupná všetkým a často je príliš drahá.

V Číne čaká na tento chirurgický zákrok päľ miliónov obyvateľov. Operácií sa tu ale vykonáva len 600-tisíc ročne - teda 400 na milión ľudí, čo je v porovnaní s mnohými ďalšími krajinami len malý zlomok. V Indii operujú 3 900 prípadov šedého zákalu na každý milión obyvateľov, zatiaľ čo v USA je to šokujúcich 10-tisíc.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bolo v celosvetovom merítku v roku 2006 asi 37 miliónov ľudí slepých a 124 miliónov, ich malo zhoršené videnie. V polovici prípadov bol na vine šedý zákal. V Číne žije 80 percent ľudí, ktorí potrebujú kvôli šedému zákalu lekársky zákrok, na vidieku, zatiaľ čo 70 percent oftalmológov žije a pracuje v mestách.

Čínske nemocnice si účtujú za odstránenie zákalu na jednom oku 2-tisíc až 10-tisíc jüanov (približne 6 400 až 32 200 slovenských korún), čo je takmer priemerný ročný plat na čínskom vidieku. Mnohí z 1,3 miliardy obyvateľov si proste nemôžu dovoliť takúto sumu zaplatiť. Niektorí odkladajú liečbu, dokiaľ nezožnú bohatú úrodu alebo sa im nepodarí predať kávu za dobrú cenu.

Ťia Fuong-min nedbal na to, že nevidí na pravé oko, dlhšie než rok - pokiaľ nezistil, že nie je schopný ani naliať si pitie. "Nevidel som a rozlial som to po celom stole. Tak som sa predsa len rozhodol vyhľadať lekára," spomína 74-ročný starec.

Dopyt po odbornom odstránení šedého zákalu a vyhliadka peňazí sa zaslúžili o to, že mnoho oftalmológov odchádza na vidiek, aby vykonávali tú najzákladnejšiu formu tohto zákroku, ku ktorému nie je potrebné sofistikované lekárske vybavenie.

Šikovný chirurg je schopný vykonať celú operáciu, pri ktorej sa odstráni z oka zakalená očná šošovka a vloží umelá, za desať minút. Za jedno oko sa platí o niekoľko sto až do tisíc jüanov (3 200 slovenských korún). "Jeden očný lekár drží rekord - vykonal viac než 80 operácií za jediný deň," hovorí oftalmológ Daniel Čchen, ktorý pôsobí v meste Kuang-čou na juhu Číny.

Cieľom projektu Zrak je vybudovať v niekoľkých budúcich rokoch 100 "očných centier," kde budú pôsobiť kvalifikovaní čínski oftalmológovia, vyškolení k operáciám šedého zákalu. Každoročne by v týchto centrách malo byť odoperovaných tisíc pacientov.

Prvé takéto centrum zahájilo nedávno činnosť v meste Si Ling-chun, kde operovali babičku Wulan Čchičchi-ke. Pacientom účtujú 700 jüanov za každé oko (asi 2 200 korún).

Zdielať na

Najčítanejšie správy