Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tajfún Lekima zabil vo Vietname 10 ľudí, tisíce evakuovanych
Zdielať na
Zahraničie

Tajfún Lekima zabil vo Vietname 10 ľudí, tisíce evakuovanych

Zdroj: SITA/AP/Vietnam News Agency, Ngoc Ha

Poškodených bolo najmenej 77-tisíc domov, potopilo sa niekoľko ľodí a na mnohých miestach bolo pretrhané elektrické vedenie.

Desať ľudí zahynulo a šesť ďalších je nezvestných potom, čo sa cez Vietnam tento týždeň prehnal silný tajfún Lekima. Vietor a dážď, ktoré ho doprevádzali, priniesli do krajiny záplavy, zablokovali dialnice a vynútili si evakuáciu viac než 80-tisíc ľudí, informovala dne agentúra Reuters. 

Poškodených bolo najmenej 77-tisíc domov, potopilo sa niekoľko ľodí a na mnohých miestach bolo pretrhané elektrické vedenie. Lekima, ktorého meno vo vietnamčine znamená druh ovocia, rovnako zničil 7 tisíc hektárov ryžových polí, 29-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy s ďalšími plodinami a poškodil zavlažovací systém. Predbežné škody boli vyčíslené na 41 miliónov dolárov. 

Stred tajfúnu už v noci na štvrtok do severného Thajska, kde zoslabol na tropickú búrku.

Vietnam každý rok postihuje až desať silných tropických búrok, ktoré spôsobujú škody za milióny dolárov a niekedy zabíjajú až stovky ľudí. Lekima je zatiaľ piatou  tohtoročnou búrkou. Než sa presunul do Vietnamu, vyžiadal si 12 obetí na Filipínach a v Číně kvôli nemu bolo evakuovaných 225- tisíc ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy