Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Talianski biskupi kúpili futbalový klub Ancona
Zdielať na
Zahraničie

Talianski biskupi kúpili futbalový klub Ancona

Zdroj: Evan Raskob/ilustračné

Štátny sekretár Svätej Stolice sa pri rôznych príležitostiach vyjadril, že nevylučuje, že Vatikán by mohol v budúcnosti postaviť futbalové mužstvo vysokej kvality.

Talianska biskupská konferencia (CEI) kúpila futbalový klub zdevastovaný futbalovými škandálmi. Informuje o tom talianska La Stampa.

Cirkev po prvýkrát vo svojej histórii vstupuje priamo na futbalové trávniky. Talianske športové centrum pri CEI (CSI), vytvorilo skupinu katolíckych podnikateľov, aby finančne zabezpečilo profesionálny futbalový klub. Oddnes Ancona, ktorá pred 4 rokmi hrávala v Taliansku sériu A (za Anconu hrával v sezóne 1992/93 aj bývalý slovenský reprezentant Miloš Glonek) a dnes vedie sériu C1, je v rukách CSI.

Toto športové centrum založila Katolícka akcia a jeho vedenie je menované talianskou biskupskou konferenciou. Je to nečakaný zvrat a vnútorný zlom v riskantnom a nebezpečnom prostredí, poznačenom búrkami vyšetrovaní, súdov a krachov.

Keď sa stala Ancona "farárskym mužstvom", prijala ako jediná v Taliansku Etický kódex na propagáciu "fair play" a aj ako svoj spoločenský záväzok. Všetci hráči, funkcionári a fanúšikovia budú pozvaní, aby sa pripojili k Dekalógu "projektu Soccer". V prípade neetického správania, brutálnych faulov, neprimeraných reakcií alebo intolerancie, budú hráči sankcionovaní hodinami dobrovoľníckych prác. Výnosy spoločnosti budú investované do diel, ktoré podporujú krajiny tretieho sveta a do oratórií (mládežníckych centier).

Hráči sa môžu uvoľniť z klubu a ich zmluvy budú v duchu primeranosti a sociálnej spravodlivosti. Lístky sa budú predávať za nízke ceny. Fanúšikovia sa budú musieť vzdať neslušného správania voči fanúšikom súpera a vyvesovania urážlivých transparentov.

"Je to spôsob, ako očistiť futbal, ako vniesť trochu morálky do oblasti, ktorá prechádza ťažkou krízou hodnôt," vysvetľuje arcibiskup z Ancony Edoardo Menichelli, hráč v benefičnom zápase proti Národnému mužstvu spevákov, ktoré sa konalo pri príležitosti nedávnej návštevy Benedikta XVI. v Lorete.

"Veríme v pravý zmysel športu," upresňuje prezident CSI Edio Costantini. "Chceme sa snažiť o to, aby sa futbal znovu stal výchovným prostriedkom a aby nebol založený výlučne na ekonomických hodnotách. Ukážeme, že futbal nie je pre mladých len nejakou ilúziou, alebo zlým vodcom."

Je to "dôležitý a delikátny experiment" dodáva národný duchovný asistent, don Claudio Paganini, ktorý už dlho pracuje v CSI. "Do mojej funkcie ma ustanovil kardinál Camillo Ruini a generálny sekretár CEI, Giuseppe Betori - a vysvetľuje - to, čo nás inšpirovalo k tomuto projektu v Ancone. Boli to dve udalosti. Prvou bolo Jubileum športovcov v roku 2000, keď pápež vyzdvihol hodnoty športu. Druhou bolo "Clericus Cup" (Pohár klerikov), Vatikánsky šampionát, veľmi pozitívna skúsenosť."

Prezident Ancony Sergio Schiavoni predal 80 percent spoločnosti jednej skupine milánskych podporovateľov CSI, no zostalo mu 20 percent, "keďže fandí duchu tejto iniciatívy," zdôrazňuje don Paganini. Začína sa v Ancone, no snom je reprezentácia Vatikánu, možno aj preto, aby sa cez futbal a šport prehĺbil dialóg s islamom a inými náboženstvami.

Projekt sa teší aj veľkej priazni štátneho sekretára Svätej Stolice Tarcisia Bertoneho, veľkého futbalového experta a fanúšika Juve, ktorý ako prvý uvažoval o futbalovom mužstve Vatikánu v sérii A, s podobnými črtami, ako majú mužstvá Juve, Inter, AC Miláno a Rím. Štátny sekretár sa pri rôznych príležitostiach vyjadril, že nevylučuje, že Vatikán by mohol v budúcnosti postaviť "futbalové mužstvo vysokej kvality, na tej istej úrovni ako veľkokluby."

Ponúkol aj niektoré cesty, ktorými sa možno uberať: "Keby sme napríklad zobrali všetkých najlepších chlapcov z našich oratórií a všetkých brazílskych študentov na pápežských univerzitách, mohli by sme urobiť jedno excelentné mužstvo. Na svetových šampionátoch v 90. rokoch hralo 42 hráčov za národné mužstvá, ktorí hrávali v oratóriách alebo saleziánskych centrách."

Zástupcovia mužstva Ancony už boli na audiencii u pápeža vo Vatikáne, pričom mu predstavili nový dres Ancony. Následne v pápežskom oratóriu sv. Petra v Ríme oficiálne predstavili prvý profesionálny klub "catolically correct".

Zdielať na

Najčítanejšie správy