Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jamie Oliver u britských školákov prepadol
Zdielať na
Zahraničie

Jamie Oliver u britských školákov prepadol

Zdroj: fotoosVanRobin

Britské deti napriek snahám hviezdneho kuchára naďalej preferujú hamburgery

Zdravé jedlo varené v britských školných jedálňach podľa receptov hviezdneho kuchára Jamieho Olivera dostalo od školákov zlé známky.

Od zahájenia vládnej kampane za zlepšenie kvality jedla na školách sa každé štvrté dieťa zo školskej jedálne odhlásilo. Vyplýva to z údajov školského úradu Ofsted, ktoré boli dnes zverejnené v Londýne.

Podľa zistenia úradu sa v 19 z preverovaných 27 škôl po zrušení obedov v podobe hranoliek a hamburgerov a zavedení "plnohodnotných jedál zdravej výživy" počet stravníkov výrazne znížil. Ako hlavný dôvod školy uvádzali, že mnohým deťom zavedené zeleninové a podobné jedlá nechutia, a okrem toho sú tieto jedlá pre mnohých príliš drahé.

Predovšetkým deti chudobnejších rodičov si už nemohli "zdravé" obedy dovoliť. Autori kampane sú ale presvedčení o tom, že tento negatívny trend možno zvrátiť, pokiaľ školy deťom i rodičom zmysel akcie lepšie vysvetlia.

Známy kuchár Oliver svojím programom Jamie's School Dinners na problematiku tučného a nezdravého stravovania na školách upozornil a navrhol množstvo iných, zdravších jedál pre deti.

Inicioval tak vládnu kampaň za zlepšenie školného stravovania, ktorá zatiaľ stála 477 miliónov libier (asi 18 miliárd korún), napísala agentura DPA.

Zdielať na

Najčítanejšie správy