Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Trump je nominovaný na Nobelovu cenu za mier
Zdielať na

Trump je nominovaný na Nobelovu cenu za mier

Archívne video

BRATISLAVA / Medzi osobnosťami a skupinami navrhnutými na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier je americký prezident Donald Trump či redakcia opozičného ruského denníka Novaja Gazeta. Zoznam, ktorý obsahuje aj meno Edwarda Snowdena, sa definitívne uzatvorí na konci februára.

"Môžem potvrdiť, že Trump je nominovaný,“ povedal nórskemu serveru Nettavisen riaditeľ nórskeho mierového inštitútu PRIO Henrik Urdal. Redakciu ruského opozičného denníka Novaja Gazeta nominoval on sám spolu s aktivistami bojujúcimi za ľudské práva. Je totiž podľa neho najvyšší čas, aby sa ruským aktivistom dostalo patričného uznania. Od roku 1990, kedy Nobelovu cenu za mier dostal vtedajší vodca Sovietského zväzu Michail Gorbačov, žiadny Rus toto ocenenie nezískal.

Medzi navrhnutými na ocenenie sú tiež Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, niekdajší spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edward Snowden, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), konžský gynekológ Denis Mukwege či kurdskí pešmergovia, ktorí v Iraku bojujú proti teroristickej organizácie Islamský štát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy