Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stovky žien presvedčila, že sú tehotné vďaka jej bylinám. Teraz im hrozia doživotné problémy
Zdielať na

Stovky žien presvedčila, že sú tehotné vďaka jej bylinám. Teraz im hrozia doživotné problémy

Archívna reportáž

KONAKRY / Polícia v Guinei zatkla liečiteľku, ktorá oklamala stovky žien, ktorým tvrdila, že sú tehotné. Predala im byliny, po ktorých podľa nej "zázračne" otehotneli. V skutočnosti malo ich zväčšené brucho na svedomí niečo iné.

Ženám, ktoré nemohli otehotnieť dala liečiteľka zmes listov, bylín a korení, za ktoré si pýtala 33 dolárov (asi 27 eur), pričom priemerná mesačná mzda v Guinei je 48 dolárov (asi 39 eur). Samozvaná liečiteľka si týmto spôsobom zarobila niekoľko tisíc dolárov. Svoje konanie vysvetľuje tým, že ženám chcela len pomôcť. 

Prekvapivé je, že pred policajnou stanicou, kde liečiteľku držia, protestovala už 200 žien. Podľa predbežných odhadov vyhľadalo jej pomoc zhruba 700 žien vo veku 17 až 45 rokov. Tento fakt poukazuje na výsadné postavenie ľudových liečiteľov v miestnej spoločnosti. V roku 2006 využívalo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie služby liečiteľov až 80 percent obyvateľov Afriky.

"Keď sme ju po prvýkrát navštívili, dala nám medicínu z bylín a z listov, po ktorej sme zvracali. Uistila nás, že je to pre nás dobré. Čím ďalej som liek brala, tým viac sa mi začalo nafukovať brucho. Po nejakom čase sme ju opäť navštívili, vyšetrila nás. Dotkla sa nám brucho a povedala, že sme tehotné," uviedla jedna z poškodených žien. Zároveň dodala, že ich liečiteľka požiadala o peniaze a o sliepku a pripomenula im, aby k inému lekárovi nechodili. 

Policajný lekár vyšetril 47 žien zo všetkých poškodených a uviedol, že im hrozia doživotné zdravotné komplikácie. Liečiteľka ale trvá na tom, že nič zlé neurobila. "Veľmi sa snažím pomáhať ženám k dosiahnutiu ich snov. Zvyšok je ale v rukách božích," povedala. 

Polícia ju obvinila z podvodu a z ohrozovania zdravia. Teraz ju čaká súd.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy