Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa Bolívie by OSN mali odísť z USA
Zdielať na
Zahraničie

Podľa Bolívie by OSN mali odísť z USA

OSN by mala uvažovať o presťahovaní svojho sídla mimo územia Spojených štátov, povedal pri svojom stredajšom vystúpení na Valnom zhromaždení svetovej organizácie bolívijský prezident Evo Morales.

OSN by mala uvažovať o presťahovaní svojho sídla mimo územia Spojených štátov, povedal pri svojom stredajšom vystúpení na Valnom zhromaždení svetovej organizácie bolívijský prezident Evo Morales. Ako dnes informovala agentúra Reuters, Morales sa sťažoval, že mu americké úrady dávali najavo, že v krajine nie je vítaný.

Morales uviedol, že mnoho členov jeho delegácie ťažko získavalo americká víza. „Nechápem, že sa vám všetkým podarilo dostať sa do USA," povedal na Valnom zhromaždení. "Minimálne moja delegácia mala veľké problémy so získaním víz. Okrem toho strávili moji ministri celé hodiny pri kontrolách na letisku."

Vo svojom prejave kritizoval Morales i amerického prezidenta George Busha, ktorý označil kubánskeho vodcu Fidela Castra za krutého diktátora. Podľa bolívijského prezidenta tak Bush zastrašuje niektorých z účastníkov zasadania Valného zhromaždenia. "Možno by sme mali uvažovať o zmene sídla OSN," poznamenal.

Morales, ktorý sa stal prezidentom v roku 2006, je v USA vnímaný ako kontroverzná osobnosť. Spájajú ho úzke vzťahy s venezuelským prezidentom Hugom Chávezem a s kubánskym vodcom Castrom, ktorí zaujímajú negatívne postoje voči Spojeným štátom. Okrem toho podporuje bolívijský prezident pestovanie koky, z ktorej sa vyrába droga kokaín.

Dnes má Bolíviu navštíviť iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád, ktorého USA obviňujú z podpory medzinárodného terorizmu a zo snahy získať jadrovú zbraň.

Zdielať na

Najčítanejšie správy