Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovinskí novinári sa búria proti údajnej vládnej cenzúre médií
Zdielať na
Zahraničie

Slovinskí novinári sa búria proti údajnej vládnej cenzúre médií

Zdroj: Gary Thompson/ilustračné

Viac než 400 slovinských novinárov sa podpísalo pod petíciu, v ktorej obviňujú vládu premiéra Janeze Janšiho z cenzúry a obmedzovania slobody médií.

Viac než 400 slovinských novinárov sa podpísalo pod petíciu, v ktorej obviňujú vládu premiéra Janeze Janšiho z cenzúry a obmedzovania slobody médií. Iniciátorom akcie je žurnalista denníka Večer Blaž Zgaga, ktorý bol údajne sám obeťou pokusu o politický nátlak na spravodajstvo. Informovala o tom dnes agentúra APA.

Svoj podpis pod petíciu pripojili pracovníci všetkých popredných slovinských médií. Svoj názor opierajú podľa APA okrem iného aj o svedectvo niekdajšej blízkej spolupracovníčky premiéra Janšiho Andrijany Starinaovej Kosemovej, ktorá sa vraj podieľala na transakciách s akciami, ktoré mali dostať denníky Delo a Večer pod kontrolu vlády. Bývalá vysoká predstaviteľka ministerstva hospodárstva v júni v liste premiérovi vytkla, že touto snahou prekročil "všetky medze dobrého vkusu."

Údajná štátna cenzúra má podľa autorov petície viacero podôb. Bez vedomia autorov je vraj menený obsah článkov, ďalšie články neboli vôbec zverejnené a to bez akéhokoľvek vysvetlenia. V krajine navyše platí obmedzenie na informovanie o určitých politicky citlivých témach a niektorí kritici vlády nemajú do médií prístup, tvrdia nespokojní žurnalisti.

"Novinári dostávajú upozornenia, sú degradovaní, odvolávaní zo svojich dovtedajších pracovných oblastí a diskriminovaní," spomínajú autori petície ďalšie výhrady k svojmu súčasnému postaveniu.

Jedným z postihnutých žurnalistov je podle APA i viedenskí dopisovateľ denníka Delo Majita Grah, ktorý slovinskej vláde vytkol jej údajne zdržanlivý postoj k sporom o dvojjazyčné nápisy v susedných rakúskych Korutanoch. Za jeho kritiku ho vedenie denníka pokarhalo za nedostatočnú prácu a zakázalo mu písať. V apríli dostal za svoj postoj ocenenie Združenia slovinských novinárov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy