Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri útokoch v Iraku vyše 20 mŕtvych
Zdielať na
Zahraničie

Pri útokoch v Iraku vyše 20 mŕtvych

Zdroj: ČTK/AP/HADI MIZBAN

Pri niekoľkých útokoch dnes v Bagdade a ďalších častiach Iraku prišlo o život vyše 20 osôb a viac než 70 ľudí bolo zranených.

Pri niekoľkých útokoch dnes v Bagdade a ďalších častiach Iraku prišlo o život vyše 20 osôb a viac než 70 ľudí bolo zranených.

V hlavnom meste použili útočníci pri troch incidentoch vozidlá naložené výbušninami a v dvoch prípadoch tam zabíjali bomby, ktoré vybuchli na cestách. Oznámila to agentura AP.

Sedem ľudí bolo ráno zabitých a 23 dalších zranených pri výbuchu nálože v aute v centre Bagdadu na parkovisku pri sídle ministerstva zdravotníctva a zdravotníckeho komplexu zahrňujúceho niekoľko nemocníc a ústav súdneho lekárstva. Bezprostredne po explózii dopadol do oblasti granát, ktorý poškodil 11 automobilov.

Na poludnie explodovala nálož v aute na rušnej tržnici na severe mesta. O život tam prišlo šesť ľudí a 26 bolo zranených.

Podobne zahynuli dvaja ľudia pri výbuchu auta v štvrti Zajúna na východe Bagdadu. Pri tomto útoku bolo zranených šest osôb.

Terčom ďalšieho útoku boli policajné hliadky. Pri útoku bola použitá nálož prichystaná pri ceste. V juhovýchodnej časti Bagdadu Zafaraníja pri tejto akcii zahynul jeden policajt, dvaja okoloidúci civilisti utrpeli zranenia.

Dvoch civilistov zabila a štyroch ďalších zranila nálož pri ceste, ktorá vybuchla pri príchode mikrobusu bagdadským východným predmestím Baladíja.

Pri obchode s mobilnými telefónmi severne od Bagdadu prišlo útoku o život päť civilistov a 14 ľudí bolo zranených.

Iracká odnož teroristickej organizácie Al-Káida oznámila v sobotnom vyhlásení umiestnenom na islamistickej internetovej stránke novú ofenzívu počas moslimského pôstneho mesiaca ramadánu, ktorý začal minulý týždeň.

Podľa britskej firmy ORB, ktorá sa zaoberá prieskumom verejnej mienky, prišlo od začiatku irackého konfliktu, teda od roku 2003 o život 1,2 milionov Iráčanov. Firma k tomuto záveru dospela projekciou informácií získaných na vzorku asi 1500 Iráčanov. Odpovedali na otázku, koľko ľudí z ich okolia zomrelo v minulých štyroch rokoch v dôsledku násilia, a nie prirodzenou smrťou.

Odhad ORB prevyšuje minuloročnú správu odborného časopisu Lancet, ktorý dospel k záveru, že v Iraku od roku 2003 zahynulo možno až 600 tisíc ľudí. Tento údaj bol považovaný všeobecne za prehnaný. OSN v správe o obetiach minuloročného násilia hovorila o 34 tisícoch mŕtvych Iračanoch, s čím sa iracká vláda neztotožnila, avšak sama přesnejší údaj neposkytla.

Podľa internetovej stránky Iraq Body Count je od roku 2003 zdokumentovaných vyše 79 tisíc irackých obetí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy