Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Losjukov: Vojenský zásah proti Iránu by bol politickou chybou
Zdielať na
Zahraničie

Losjukov: Vojenský zásah proti Iránu by bol politickou chybou

Zdroj: ČTK/AP

Prípadná americká vojenská intervencia v Iráne by bola "politickou chybou s katastrofálnymi dôsledkami."

Alexander Losjukov, námestník ruského ministra zahraničia v rozhovore pre dnešný moskovský denník Vremja Novostej, označil prípadný americký vojenský zásah v Iráne, za "politickú chybu s katastrofálnymi dôsledkami."

Reagoval tak na prípadné vojenské riešenie, ktorého zástancom sú Spojené štáty. Francúzsky minister zahraničia Bernarda Kouchnera v nedeľu prehlásil, že ohľadne Iránu je potrebné pripraviť sa na najhoršie, teda na vojnu.

"Bombardovanie Iránu by bolo zlým krokom, ktorý by vyústil do katastrofálnych dôsledkov. Bol by to katastrofálny krok s nepríjemnými dôsledkami," zdôraznil Losjukov podľa agentúry AFP.

"Neviem, či budú Američania bombardovať počas kaspického summitu. Verím, že to neurobia, v opačnom prípade by mali ale ťažké problémy," dodal. 

Rusko je podľa neho presvedčené, že iránsky problém nemá vojenské riešenie. De facto je aj vidieť, že iránsky problém nemá vojenské riešenie.

"Avšak v prípade Iránu by všetko mohlo byť ešte viac komplikovanejšie," zdôraznil Losjukov.

Na druhej strane však nevýlučil prípadné stiahnutie ruských odborníkov pracujúcich na dokončení iránskej jadrovej elektrárne v Búšeru. "Akonáhle sa situácia v Iráne zkomlikuje, máme plány na evakuáciu našich špecialistov. Ale počítam s tým, že sila nebude použitá," vyjadril sa ruský diplomat.

Hlavným dôvodom pre nepoužitie sily podľa neho je, že by to mohlo "zhoršiť situáciu na Blízkom východe a vyvolalo by to veľmi negatívnu reákciu v časti moslimského sveta."

"Pochopiteľne, nemôžem vedieť, čo si o tom myslia v Spojených štátoch, ale ich prípadná vojenská intervencia v Iráne by bola veľkou diplomatickou a politickou chybou," uzavrel Losjukov.
    


   

Zdielať na

Najčítanejšie správy