Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Švédsky karikaturista kvôli vyhrážkam irackej Al-Káidy opustil domov
Zdielať na
Zahraničie

Švédsky karikaturista kvôli vyhrážkam irackej Al-Káidy opustil domov

Zdroj: Lars vilks

Švédsky karikaturista Lars Vilks, za ktorého zabitie iracká odnož Al-Káidy vypísala cez víkend odmenu minimálně 100.000 dolarov, dnes musel z bezpečnostných dôvodov opustiť svoj domov.

Švédsky karikaturista Lars Vilks, za ktorého zabitie iracká odnož Al-Káidy vypísala cez víkend odmenu minimálne 100 tisíc dolárov, dnes musel z bezpečnostných dôvodov opustiť svoj domov.

Potom, čo mu polícia oznámila, že už vo svojom dome nie je v bezpečí, sa zdržuje na tajnom mieste pod policajnou ochranou.

Vilks je autorom karikatúry proroka Mohameda so psím telom, ktorú v júli uverejnil švédsky denník Nerikes Allehanda.

Odmenu 100 tisíc dolárov tomu, kto švédskeho karikaturistu zabije, ponúkol v sobotu na videonahrávke vodca samozvaného Islamského štátu v Iraku abú Umar Bagdádí. Pokiaľ bude Vilks "podrezaný ako jahňa", sú teroristi pripravení zaplatiť až 150 tisíc dolárov. Za smrť šéfredaktora novín sľubuje Bagdádí odmenu 50 tisíc dolárov.

"Nemôžem tu žiť. SÄPO (švédská tajná policejní služba) odhaduje, že hrozba je veľmi vážna," vyhlásil dnes Vilks, ktorý pôvodne nebral vyhrážky teroristov príliš vážne.

Policajný hovorca uviedol, že polícia  Vilksa "kontaktovala a spoločne s ním urobila nevyhnutné rozhodnutia."

Vo zvukovej nahrávke na internete, v ktorej Bagdádí vyzval k vražde Vilksa, zaznela aj hrozba švédskym nadnárodným spoločnostiam, ako sú Volvo či Ikea, pokiaľ sa Švédsko za karikatúru neospravedlní. Pobočky švédskych spoločností na Blízkom východe preto zvýšili bezpečnostné opatrenia. 

Prípad protestov moslimského sveta proti rôznym karikatúram proroka Mohameda nie je ojedinelý. Kvôli karikatúram, ktoré minulý rok uverejnili dánske noviny, vznikli v islamských krajinách nepokoje, počas ktorých zahynulo vyše 50 ľudí. Pri protestoch došlo k útokom na dánsku ambasádu a bojkotu dánskeho tovaru.  Aj Vilksova karikatúra pobúrila celý rad moslimských štátov; švédska moslimská rada však hrozby odsúdila.

Zdielať na

Najčítanejšie správy