Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Syn musí matke zaplatiť 600 000 eur za to, že ho vychovala
Zdielať na

Syn musí matke zaplatiť 600 000 eur za to, že ho vychovala

Archívna reportáž

TAJPEJ / Viac ako 22 miliónov taiwanských dolárov, čo je asi 616 660 eur, nariadil vyplatiť súd 41-ročnému zubárovi, ktorému v mladosti vlastná matka dala podpísať zmluvu, podľa ktorej jej prináleží 60 percent jeho zárobku. Keďže sa zubár touto zmluvou odmietol riadiť, matka na neho pred ôsmimi rokmi podala žalobu.

Celý prípad začal v roku 1990, kedy sa žena známa pod krstným menom Lo rozviedla a svojich dvoch synov sa rozhodla vychovávať sama. Zo strachu, že by ju mohli opustiť a nepostarali by sa o ňu, pre nich pripravila zmluvu, ktorú im po dovŕšení 20 rokov dala podpísať.

V zmluve sa jej synovia zaviazali, že Lo budú posielať 60 percent zo svojho budúceho zárobku, a to tak dlho, kým čiastka nedosiahne zhruba 1 411 000 eur. Pred súdom žena uviedla, že platila vysoké sumy za lekárske vzdelanie synov a bála sa, že sa o ňu v budúcnosti nebudú chcieť starať. 

Lo svojich synov obvinila, že ju začali ignorovať, našli si priateľky a prestali sa o ňu starať. Navyše sa odmietli riadiť zmluvou. Preto na nich pred ôsmimi rokmi podala žalobu. Starší zo synov sa podvolil a svojej matke v mimosúdnom vyrovnaní zaplatil 140 150 eur. Mladší zo synov ale matke odmietol platiť. Tvrdil, že zmluva je v rozpore s dobrými mravmi, a teda neplatná. Výchova dieťaťa by podľa neho mala byť samozrejmosťou, s ktorou financie nemajú nič spoločné. Matka na neho preto podala trestné oznámenie.

Súd na strane matky

Zubár pred súdom argumentoval tým, že bol pri podpise zmluvy príliš mladý, a preto by podľa neho zmluva mala byť neplatná. Tiež uviedol, že po tom, ako získal vysokoškolský diplom pracoval dlhé roky v klinike svojej matky a pomohol jej zarobiť oveľa viac peňazí ako má teraz uhradiť.

Podľa portálu Novinky.cz mu nižšie súdy dávali za pravdu, no prípad putoval až pred najvyšší súd, ktorý sa zastal jeho matky. Podľa súdu totiž zubár podpísal zmluvu ako plnoletý a je v jeho schopnostiach sumu zaplatiť. Taiwanský občiansky zákonník stanovuje, že dospelí potomkovia sa majú o svojich rodičov postarať. V krajine tiež silnejú hlasy o tom, aby zákon umožnil zavrieť tých, ktorí svojich rodičov opustia.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy