Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čína stiahla škodlivé lieky, viní USA z dovozu nebezpečného mäsa
Zdielať na
Zahraničie

Čína stiahla škodlivé lieky, viní USA z dovozu nebezpečného mäsa

Zdroj: plasticrevolver

Oznámenie o stiahnutí ďalšieho lieku prichádza v čase, kedy sú čínske produkty od potravín cez plody mora až po lieky a zubné pasty pod drobnohľadom kontrolných orgánov po tom, čo v nich boli objavené potenciálne, a občas i reálne, smrtiace látky.

Čínske úrady nariadili stiahnuť z lekární a nemocníc pančované lieky proti leukémii, ktoré spôsobovali pacientom bolesti nôh a ďalšie zdravotné problémy. Oznámili to dnes čínske úrady, ktoré tak upozornili na jeden z ďalších čínskych problémov s potravinami, liekmi a inými výrobkami.

Väčšina liekov obsahujúcich látky methotrexate a cytarabin vo forme hydrochloridu už bola zaistená a úrady teraz hľadajú zvyšky zásob. Úrady zakázali predaj a distribúciu spomínaných liekov firmy Shanghai Hualian Pharmaceutical Co. začiatkom júla po tom, čo si časť pacientov sťažovala na nepríjemné vedľajšie príznaky.

Oznámenie o stiahnutí ďalšieho lieku prichádza v čase, kedy sú čínske produkty od potravín cez plody mora až po lieky a zubné pasty pod drobnohľadom kontrolných orgánov po tom, čo v nich boli objavené potenciálne, a občas i reálne, smrtiace látky. Napríklad po požití lieku kontaminovaného toxínom vyrobeným v Číne zomrelo minulý rok v Paname 83 ľudí a ich počet podľa panamských oficiálnych činiteľov zrejme ešte vzrastie.

Čína sa zároveň chce prezentovať tiež ako obeť nebezpečného dovozu. V sobotu štátna tlačová agentúra Nová Čína uviedla, že zdravotní inšpektori našli zbytky zakázaného rastového stimulantu v mrazených bravčových ľadvinách z USA a v mrazených bravčových rebierkach z Kanady.

Látku ractopamin, hormón podporujúci rast mäsa v bravčovom a hovädzom dobytku, je v Číne a väčšine ďalších krajín zakázaný používať kvôli potenciálnym zdravotným rizikám. V USA je v dobytku povolená.

Súvisiace články:

Hlavný hygienik upozorňuje na nebezpečné zubné pasty

Zdielať na

Najčítanejšie správy