Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zomrel klavirista a skladateľ Aldemaro Romero
Zdielať na
Zahraničie

Zomrel klavirista a skladateľ Aldemaro Romero

Zdroj: Guillermo Ramos Flamerich

Umelec bol hospitalizovaný pre nešpecifikované ochorenie zažívacieho traktu.

V sobotu zomrel vo veku 79 rokov uznávaný venezuelský klavirista a skladateľ Aldemaro Romero. Umelec bol už približne mesiac hospitalizovaný. Dôvodom prevozu do nemocnice bolo bližšie nešpecifikované ochorenie zažívacieho traktu. Jeho smrť spôsobili komplikácie, ktoré vznikli po upchaní čriev. Oznámila to hovorkyňa rodiny Lila Lapeloso.

Romero sa narodil v roku 1928. Hudbou sa začal zaoberať aj vďaka otcovi Rafaelovi, tiež hudobníkovi a ako deväťročný už bol žiadaným hlasom venezuelskej rozhlasovej stanice. Ako klavírny skladateľ sa presadil v 50-tych rokoch a v nasledujúcom období sa venoval aj ďalším hudobným štýlom. Jeho najznámejší album sa volá Dinner in Caracas.

Do povedomia sa dostal vďaka experimentálnemu spájaniu hudobných žánrov i tomu, že spolupracoval s americkým gitaristom Charliem Byrdom. Tiež je zakladateľom Mládežníckeho zboru mesta Caracas a tamojšieho filharmonického orchestra. Venezuelská tlačová agentúra ho označila za jedného z najdokonalejších venezuelských hudobníkov. Romero bol ženatý s Elizabeth Sandoval, s ktorou mal osem detí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy