Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bikiny z rybej kože
Zdielať na
Zahraničie

Bikiny z rybej kože

Na tohtoročnom festivale módy v Bankoku boli najzaujímavejšou novinkou bikiny z rybej kože. Okamžite sa majú v Thajsku objaviť aj v bežnom predaji. Farebné rybie bikiny vyrobené z kože ryby tilapia, okorenili inak ničím nezaujímavý festival módy.

Tilapia sa v polovici prekrojí, plutvy sa odstránia a koža sa vysuší, čo zvýši hodnotu rybej kože z jedného centa za kilogram na jeden dolár za kus. Predtým bola koža tejto ryby predávaná na pouličných trhoch ako opečená a jedla sa s rezancovou polievkou, ale pred niekoľkými rokmi sa stála známou na trhu s kožami ako jedna z najtrvanlivejších.

Thajský predajca kože vytvorili bikiny z rybej kože vraj preto, aby sa dievčatá cítili ako morské panny.  Malé kúsky boli získané z 15 rýb a bikiny z nich zošité stoja 2 400 baht (približne 75 dolárov). „Je to pohodlné na nosenie. Bikiny vedia naozaj dýchať. Je to ale trochu zvláštne pretože je to nové a bikiny nie sú elastické. Je na nich super to, že sú odolné vode, to znamená, že vyschnú oveľa rýchlejšie, ako bikiny z klasických látok“ povedala 30-ročná Sudarat Sae-Lim, ktorá tieto bikiny nosí.

Thajskí podnikatelia vymysleli spôsob, ako urobiť kožu z tropickej tilapie peknú  a zároveň pevnú. Tvorcovia bikín dúfajú, že sa im podarí predať tento produkt do Európy a USA. Odkedy sa tieto plavky vyrábajú, začali ich vyvážať napríklad do Švajčiarska.  „Usilujeme sa urobiť z niečoho nepotrebného niečo užitočné. Obyčajne sa totiž koža vyhadzuje,“ povedal Anchali Chatrakul Na Ayudhaya.

V továrni v Chian-Ning v provincii Petchburi, približne 135 kilometrov od Bankoku, očistia a zoderú z kože asi 30 tisíc kusov týchto rýb každý deň.  Zatiaľ, čo zabalené ryby putujú na pulty supermarketov, koža sa usuší a zmení sa na látku. Jej hodnota rastie odvtedy, čo sa z nej začali vyrábať bikiny. Pôvodná cena bola 3 bahty (menej ako dolár) za kilogram, dnes sa predáva za 40 bahtov (1,25 USD) za kus.

Výrobcovia módnych doplnkov si tento produkt postupne obľubujú. „Po otvorení obchodu prejavilo záujem mnoho ľudí od nás i zo zahraničia," hovorí Jakkrich Pimolcheewin, riaditeľ Xian-Ning továrne. „Momentálne mnoho tovární používa rybiu kožu na topánky, oblečenie a športové potreby."

Vhodné sú len tie tilapie, ktoré sú ťažšie ako jeden kilogram. Na rozdiel do iných je táto koža vzdušná, pevná, a len 1,5 milimetra tenká.  V Thajsku veľa tovární vyrába z tejto kože tašky, opasky, topánky, golfové doplnky a vyvážajú ich do USA, Európy, na Blízky východ, Japonska a do Kórey.

Skromná tilapia, predstavená pred 50 rokmi ako bohatý zdroj proteínov v chudobných oblastiach Ázie, teraz pláva do žiarových vôd svetovej módy.

Bikiny sa ženám páčia a mužom zasa ženy v bikinách.

notflic

Zdielať na

Najčítanejšie správy