Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koralom v Stredozemnom mori hrozí vyhynutie
Zdielať na
Zahraničie

Koralom v Stredozemnom mori hrozí vyhynutie

Zdroj: Richard Ling

Hlavnou príčinou rýchleho odumierania koralov pri pobrežiach Talianska, Francúzska a Španielska je podľa štúdie Oceana Europa otepľovanie vody v dôsledku klimatických zmien.

Koralom v Stredozemnom mori hrozí vyhynutie. Ako informovali španielski ochranári, akútne ohrozených je vyše 200 druhov koralov. Podľa organizácie na ochranu životného prostredia Oceana Europa musia bezodkladne vypracovať plán, vďaka ktorému by uchránili pod morom žijúce koraly.

"Treba urobiť viacero opatrení, regionálnych aj medzinárodných, aby sa zabrzdil alarmujúci úbytok koralov," uviedol vo štvrtok v Palma de Malorca riaditeľ Oceana Europa Ricardo Aguilar. Podotkol pritom, že chránených je len menej než jedno percento koralov.

Hlavnou príčinou rýchleho odumierania koralov pri pobrežiach Talianska, Francúzska a Španielska je podľa štúdie Oceana Europa otepľovanie vody v dôsledku klimatických zmien. To je aj príčinou, že v uplynulom storočí vzniklo o 40 až 80 percent menej koralov. Ďalšiu hrozbu pre ne predstavujú vlečné rybárske siete, ktorých používanie chce organizácia rybárom zakázať.

Informoval o tom internetový portál www.orf.at.

Zdielať na

Najčítanejšie správy