Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bush oznámil čiastočne stiahnutie amerických síl z Iraku do roku 2008
Zdielať na
Zahraničie

Bush oznámil čiastočne stiahnutie amerických síl z Iraku do roku 2008

Zdroj: SITA

Súčasne obhajoval potrebu ďalšej silnej americkej angažovanosti v zemi, ktorá podľa neho bude trvať aj potom, ako v januári 2009 opustí Biely dom.

Prezident Spojených štátov George Bush v noci na dnes podľa očakávania oznámil čiastočné stiahnutie amerických vojakov z Iraku. Súčasne obhajoval potrebu ďalšej silnej americkej angažovanosti v zemi, ktorá podľa neho bude trvať aj potom, ako v januári 2009 opustí Biely dom.


Ešte v septembri sa vráti 2200 príslušníkov námornej pechoty, ktorí už nebudú nahradení. Do Vianoc by z Iraku mala byť stiahnutá armádna bojová brigáda s 5700 vojakmi. Do júla by mal počet brigád klesnúť z terajších dvaciatich na pätnásť, teda celkom o 21.500 vojakov.

Armádny kontingent USA sa tak z dnešných takmer 169 tisíc príslušníkov vráti zhruba na úroveň pred tohtoročným navýšením.
  Bush ponechal otvorené dvere pre ďalšie sťahovanie, ale konkrétne oznámil len plán do budúceho júla, ktorý sa týka dodatočných jednotiek vyslaných do Iraku od januára tohto roku.  Hlavná časť amerických síl, približne 130 tisíc mužov a žien, zostane na mieste. Očakáva sa, že silná vojenská prítomnosť v Iraku i v roku 2008 ešte viac rozvíri debaty o irackej vojne v kampani pred americkými prezidentskými voľbami.

Oznámené zníženie je podľa opozičných demokratov nedostatočné. "Nekončiaca a neohraničená vojenská prítomnosť v Iraku nie je voľbou," prehlásil v odpovedi na Bushov prejav senátor Jack Reed. "Hodláme využiť našu ústavnú povinnosť a celkom zmeniť našu vojenskú angažovanosť v Iraku," povedal. Prezident podľa neho opäť sklamal, pretože neposkytol ani plán na úspešné ukončenie vojny, ani presvedčivo nevysvetlil dôvody pre jej pokračovánie.

Dnes má Bush doručiť do Kongresu správu o tom, ako iracká vláda plní kritéria stanovené Kongresom a Bielym domom. Dokument má podľa doterajších informácií konštatovať "prijateľný" pokrok v deviatich z osemnástich politických, ekonomických a bezpečnostných bodov, čo je len o jeden viac ako tento rok v júni.

Zdielať na

Najčítanejšie správy