Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Inzeráty s Klausom v amerických novinách proti Goreovým názorom
Zdielať na
Zahraničie

Inzeráty s Klausom v amerických novinách proti Goreovým názorom

"Sloboda, nakoľko podnebie, je v ohrození," stojí v záhlaví inzerátu v dnešnom vydaní denníka Washington Times. Fotografie Klausa a Goreho sú na ňom pod titulkom "Globálne otepľovanie nie je krízou".

Inzeráty z fotografií a výroky českého prezidenta Václava Klausa sú od dnes súčasťou  americkej mediálnej kampane zameranej proti stúpencom boja s globálným otepľovaním, symbolizovaným bývalým viceprezidentom Albertom Gorem. Kampaň organizuje americký konzervatívny ústav Heartland Institute.


"Sloboda, nakoľko podnebie, je v ohrození," stojí v záhlaví inzerátu v dnešnom vydaní denníka Washington Times. Fotografie Klausa a Goreho sú na ňom pod titulkom "Globálne otepľovanie nie je krízou". Inzerát informuje, že Klaus "postaví do správneho svetla mýty o globálnom otepľovaní" v prejave na konferencii 24. septembra v New Yorku generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Konferencia bude patriť k najväčším stretnutiam 40 hláv štátu a desiatky premiérov a ďalších členov vlád na ekologické témy.

 "Malé zmeny klímy nevyžaduje ďalekosiahle reštriktívne opatrenia," uvádza text inzerátu s odkazom na Klausa. Inzeráty majú podľa hovorcu Heartland Institute Toma Swissa povzbudiť Gorea k diskusii s jeho kritikmi, ktorú vraj stále odmieta. "Globálne otepľovanie je prvoradý dôkaz panikárenia, ktoré charakterizuje veľkú časť hnutia za životné prostredie," uvádza Heartland Institute vo svojich materiáloch.

"Informácie v médiách na túto tému sa prikláňajú na stranu panikárenia, pretože 'zlé správy predávajú',  čo klimatickým realistom uberá šance na riadnu pozornosť," tvrdí ústav.

Goreho film podľa neho kritizovala rada odborníkov, napriek tomu bude premietaný na stredných školách po celej zemi ako náučný dokument, pripomína ústav. "Na svete sú vážne a neodkladné problémy. Globálne otepľovanie nie je kríza, potrebujeme zamerať náš čas a zdroje na zdravotníctvo a vzdelávanie," vyhlásil Tom Swiss.

České ekologické Hnutie Dúha dnes uviedlo, že Heartland Institute je financovaný i svetovou najväčšou ropnou spoločnosťou ExxonMobil. Hovorca Heartlandu neodpovedal na otázku ČTK, či je to pravda. Uviedol, že ústav investoval do inzertnej kampane takmer milión dolárov, pričom zdôraznil, že tieto peniaze nepochádzajú od výrobcov energií. Na celkovom rozpočte organizácie sa energetické spoločnosti podieľajú dohromady menej ako päť percent, uviedol. Žiadnu finančnú odmenu Klaus podľa neho za inzerát nedostáva.

Pred Klausom sa v kampani Heartland Institute objavili bývalý poradca britskej premiérky Margaret Thatcherovej, Christopher Monckton či washingtonský právnik Chris Horner, ktorý napísal knihu The Politically Incorrect Guide to Global Warming and Environmentalism (Politicky nekorektný sprievodca po globálnom otepľovaní a environmentalizmu). Inzerát s Hornerom ponúka 100 000 dolárov tomu, kto dokáže, že globálne otepľovanie predstavuje krízu.

Heartland Institute na svojich stránkach propaguje kontroverzný dokument Veľký podvod s globálnym otepľovaním, ktorý v Prahe Klaus prezentoval. Organizácia vedie aj kampaň vyzývajúcu Alberta Gorea k diskusii o zmene klímy, ktorej sa vraj bývalý viceprezident odmieta zúčastniť. Klaus zaujal razantný postoj voči globálnej zmene klímy tento rok na jar pri prednáške vo Washingtone i v liste, ktorý si od neho vyžiadali kongresmani ako stanovisko oponujúci Goreovým názorom.

"Komunizmus bol nahradený hrozbou ambiciózneho environmentalizmu," napísal Klaus v marci do Kongresu. "Táto ideológia hlási, že ej ide o ochranu Zeme a prírody, a pod týmto sloganom - podobne ako kedysi marxisti - chce nahradiť slobodný a spontánny vývoj ľudstva určitým druhom centrálneho (teraz globálneho) plánovania celého sveta," uviedol prezident. U českých ekológov si za to vyslúžil kritiku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy