Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Umelé farbivá v potravinách môžu byť nebezpečné
Zdielať na
Zahraničie

Umelé farbivá v potravinách môžu byť nebezpečné

Zdroj: Claire

Britská Food Standards Agency odporúča rodičom hyperaktívnych detí, respektíve postihnutých syndrómom ADHS (porucha koncentrácie a syndróm hyperaktivity), aby im nepodávali žiadne potraviny obsahujúce umelé farbivá.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (European Food Safety Authority – EFSA) zverejnil na svojej internetovej stránke varovanie pre rodičov hyperaktívnych detí. Vychádza pritom z najnovších informácií, ktoré len pred pár dňami zverejnila britská Agentúra pre potravinové štandardy (Food Standards Agency – FSA).

 
Informácie FSA sa opierajú o štúdiu, ktorú vypracovali odborníci z britskej Southampton University a neskôr o nej priniesol správu britský lekársky časopis The Lancet. V článku autori okrem iného upozorňujú, že „umelé potravinové farbivá a prísady, ktoré sa našli v detskej krvi dráždia hyperaktívne správanie sa detí, minimálne v ranom detstve. Mimoriadne závažný je fakt, že toto zistenie sa potvrdilo u detí všeobecne a u takých, ktoré sú postihnuté najrôznejšími formami hyperaktivity, nielen tými najťažšími, ako ukazovali doterajšie štúdie.“

EFSA v tejto súvislosti v oficiálnom stanovisku upozorňuje, že farbivá, ktoré uvádza FSA sú už istý čas pod kontrolou bruselských odborníkov a sú predmetom ďalšieho skúmanie, pokiaľ ide o ich dopady na zdravie ľudí. Najnovšími zisteniami sa bude zaoberať zasadanie tímu odborníkov EFSA koncom septembra v Bruseli. Podľa výsledkov agentúra očakáva, že ešte v tomto roku zverejní ďalšie odporúčania, resp. možno aj zákazy pre používanie niektorých umelých farbív v potravinách.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín sa vážne obáva, že spomínané umelé farbivá v potravinách môžu poškodiť hyperaktívnym deťom. Podľa brtiských odborníkov by sa hyperaktívne deti, respektíve deti postihnuté syndrómom ADHS (porucha koncentrácie a syndróm hyperaktivity), mali úplne vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú umelé farbivá. Ide o žltú (E110), chinolín (E104), červený azorubín (E122), červenú alluru (E129) a konzervačnú látku benzoan sodný (E211). Všetko sú to dnes povolené farbivá, ktoré sa používajú v rôznych druhoch potravín, najmä v sladkostiach, nápojoch a niektorých druhoch pečív.

Odborníci z britskej Southampton University sa domnievajú, že úplne postačí, ak rodičia deťom odstránia z ich jedálnička jedlá obsahujúce tieto látky. Podľa profesora Jima Stevensona na hyperaktivitu vplýva aj veľa ďalších faktorov, ale toto je aspoň jeden, ktorý je možné obmedziť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy