Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Polícia zatkla na večierkoch 230 chlapcov a dievčat
Zdielať na

Polícia zatkla na večierkoch 230 chlapcov a dievčat

TEHERÁN / Iránska polícia zatkla v Teheráne 230 chlapcov a dievčat. Stalo sa tak počas dvoch večierkov, na ktorých sa pil aj alkohol. Informovala o tom polooficiálna tlačová agentúra ISNA.

Muži zákona podľa nej zatkli na jednej párty 140 mladých ľudí a na ďalšej 90, pričom obe sa uskutočnili na predmestí hlavného mesta. Podľa ISNA niektorí z účastníkov večierka zverejnili pozvánku na službe Instagram, čo viedlo k ich zatknutiu. Polícia počas zásahov údajne zhabala alkoholické nápoje, aj psychotropné látky.

Zmiešané večierky mužov a žien, ktorí nie sú príbuznými, ako aj pitie alkoholu sú na základe islamského práva v Iráne nelegálne a považované za hriech.

Pri posledných zatknutiach sa jednalo aj o šesť mladých ľudí, ktorí boli zadržiavaní v Iráne za propagáciu tanečných cvičení Zumba v auguste v meste Shahroud, asi 250 kilometrov východne od Teheránu. Podozriví, ako uvádza dailymail.co.uk, publikovali videá o pohyboch a cvičeniach Zumba na sociálnych sieťach - a povzbudzovali mladé ženy, aby sňali svoje pokrývky hláv na verejných miestach.

Irán bol na desaťročia proti vplyvom západnej kultúry. V júni bola v tomto štáte zakázaná Zumba a ďalšie cvičenia považované za ne-islamské. Podľa zákona by ženy v Iráne mali mať zakryté vlasy a vyhnúť sa obtiahnutému oblečeniu.

Iránski mladí ľudia vedia aj čo je zábava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy