Skoro jasno
23°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Pre požiare v Južnej Kalifornii evakuovali už takmer 200 tisíc ľudí
Zdielať na

Pre požiare v Južnej Kalifornii evakuovali už takmer 200 tisíc ľudí

Archívna reportáž

KALIFORNIA / Lesné požiare vyčíňajúce v južnej Kalifornii si vyžiadali evakuáciu už najmenej 190-tisíc ľudí. Oheň sa pokúša uhasiť 5 700 požiarnikov, ktorým pomáha aj tamojší letecký oddiel Národnej gardy USA.

Vo štvrtok na juhu štátu vypukli ďalšie dva veľké požiare, ktoré podľa zástupcov kalifornských hasičov spolu s ďalšími štyrmi už spálili vyše 57-tisíc hektárov územia. Rýchlo sa šíriace kalifornské požiare, ktoré rozširuje silný vietor, zničil už 500 budov v niekoľkých oblastiach severne a severozápadne od Los Angeles. Svoje domovy už opustilo okolo 200 000 ľudí a úrady sa kvôli nepriaznivej predpovedi obávajú ďalšieho šírenia ohňa. 

Novší požiar, ktorý vypukol zhruba 72 kilometrov severne od mesta San Diego, si už vyžiadal aj dvoch zranených. Obaja utrpeli popáleniny, bližšie informácie o ich stave však nie sú známe. Oheň v oblasti zničil 20 stavieb, pričom zasiahol komunitu mobilných domov či stajne s jazdeckými koňmi, z ktorých niektoré neprežili. Požiar sa podľa zástupcov hasičov "šíri veľmi rýchlo" a smeruje k mestám Vista a Oceanside.

Najväčší a najdeštruktívnejší z pätice požiarov už štyri dni trápi okres Ventura. Požiar, ktorý prezývajú Thomas, už zničil 439 budov a poškodil ďalších 85 stavieb. Zo všetkých nasadených požiarnikov pri ňom zasahuje takmer polovica. V dôsledku ohňa v oblasti zavreli stovky škôl a niektoré úseky ciest. Hasičom sa doposiaľ podarilo dostať pod kontrolu len jeho malú časť. Thomas je najničivejším požiarom, ktorý kedy v decembri v Kalifornii vypukol, a môže sa stať jedným z najničivejších vôbec.

O niečo úspešnejší sú boje s požiarmi v hornatej oblasti severne od Lod Angeles, kde sa už vo štvrtok mohla vrátiť domov časť evakuovaných obyvateľov. Tisíce ich však zostáva v núdzových ubytovacích strediskách. V husto obydlenej oblasti bolo uzavretých niekoľko hlavných diaľničných ťahov. 

Vietor presahujúci v nárazoch rýchlosť 130 kilometrov za hodinu sa v najbližších dňoch nemá utíšiť, kvôli čomu už v oblasti platí poprvýkrát v histórii najvyšší stupeň požiarneho ohrozenia. Vietor by podľa predpovedí mohol v hornatých oblastiach dosiahnuť v nárazoch silu hurikánu prvej kategórie. Súčasné požiari sú už druhým zničujúcim náporom ohňa v Kalifornii od októbra, kedy zomrelo v severokalifornskej vinárskej oblasti viac ako 40 ľudí.

Aká bola situácii v Kalifornii v októbri si môžete pozrieť v archívnej reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy