Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Rusku začal platiť kontroverzný zákon, zakazuje anonymitu na internete
Zdielať na

V Rusku začal platiť kontroverzný zákon, zakazuje anonymitu na internete

Archívna reportáž

MOSKVA / V Rusku od utorka platí zákon, ktorý umožňuje úradom zablokovať šifrované či anonymné pripojenie k internetu. Experti v odbore a obrancovia ľudských práv tento krok kritizujú ako zosilnenie cenzúry pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami, napísala agentúra AFP. Hlavu štátu budú Rusi voliť budúci rok v marci. Všeobecne sa očakáva, že Vladimir Putin získa ďalší mandát na čele štátu.

Zákon, prijatý v lete, zakazuje programy, ktoré umožňujú pripojiť sa k informačnej diaľnici anonymne alebo prostredníctvom virtuálnej privátnej siete - takzvanej VPN (Virtual private network). Toto pripojenie používajú firmy kvôli zabezpečeniu siete, ale aj užívatelia, ktorí si želajú dostať sa na internetové stránky, zakázané ruskými úradmi.

Zákon prikazuje operátorom, internetovým vyhľadávačom a serverom, ktoré ponúkajú služby VPN filtrovať prístup na sieť, aby sa používateľ nedostal na zakázané stránky, inak bude zablokovaný dotyčný server, s ktorého pomocou je možné zákaz obchádzať.

Zákon poveruje úrad dohliadajúci na telekomunikácie, Roskomnadzor, zostaviť zoznam poskytovateľov spomínaných služieb a povoľuje ich zablokovať. Podľa autorov zákona je účelom zabrániť používateľom internetu obchádzať rozhodnutie ruskej justície napríklad kvôli spojeniu s teroristickými organizáciami alebo s extrémistami.

Menej slobody?

Mimovládne organizácie Amnesty International (AI) kritizovala zákon ako "vážny úder slobode internetu", zatiaľ čo zbehlý spolupracovník amerických tajných služieb v ruskom exile Edward Snowden usúdil, že toto "nerozumné opatrenie" urobí "Rusko menej slobodným".

"Technológia, pomáhajúca používateľom internetu vyhnúť sa cenzúre a zostať v utajení, má najväčší význam pre slobodu slova na internete. Teraz si úrad udelil právomoc zakazovať používanie VPN a ďalších technológií, ktoré pomáhajú ľuďom k slobodnému prístupu k informáciám v sieti," uviedol zástupca riaditeľa Amnesty International pre Európu a Strednú Áziu Denis Krivošejev, podľa ktorého najnovší zákaz predstavuje ďalší útok na slobodu internetu v Rusku, kde sú zakazované kritické weby na základe hmlisto formulovaných zákonov proti extrémizmu a užívatelia sociálnych sietí sú trestne prenasledovaní za svoje pripomienky.

Pritvrdzovanie režimu

"Zákon postihne novinárov a aktivistov, ktorí používajú tieto služby pre anonymné publikovanie," varovala Eva Galperinová z nadácie Electronic Frontier Foundation (EFF), sídliaca v Spojených štátoch. Domnieva sa, že zákon sa bude uplatňovať selektívne, aby sa nedotkol zahraničných investorov v Rusku, obávajúcich sa, aby zákaz VPN nerobil ich dáta zraniteľnými. Opoziční politici, ako je bloger Alexej Navalnyj, často používajú internet a sociálne siete na to, aby šírili informácie a svoje názory, ktoré oficiálne médiá ignorujú.

Rusko od roku 2012 posilňuje zákony ohľadom internetu na pozadí pritvrdzovania režimu, ako aj teroristické hrozby. Nové zákony napríklad vyžadujú aj od zahraničných spoločností, aby sa údaje o ruských užívateľoch od budúceho roka uchovávali v Rusku a na požiadanie ich poskytovali úradom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy