Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Exmanažérovi Trumpa hrozí za sprisahanie až 80 rokov, Biely dom sa bráni
Zdielať na

Exmanažérovi Trumpa hrozí za sprisahanie až 80 rokov, Biely dom sa bráni

WASHINGTON / Bývalému šéfovi kampane Donalda Trumpa Paulovi Manafortovi a jeho spolupracovníkovi Rickovi Gatesovi hrozia obom tresty odňatia slobody v trvaní niekoľkých desiatok rokov. Americké médiá na základe obvinení, ktoré boli proti nim v pondelok zverejnené, a porovnania sadzieb za tieto skutky vyrátali, že Manafortovi, ak sa všetky obvinenia potvrdia, hrozí až 80 rokov za mrežami. Gatesovi hrozí o desať rokov menej.

Vyšetrovanie volebného štábu prezidenta USA Donalda Trumpa a jeho kontaktov s Ruskom prinieslo dramatický obrat, keď dvaja jeho členovia podozriví zo sprisahania proti štátu súd poslal do domáceho väzenia. Tretí sa priznal k zamlčovaniu informácií o svojich vzťahoch s Moskvou. Biely dom ale odmietol, že by vyšetrovanie malo akékoľvek súvislosti s prezidentom Trumpom alebo jeho minuloročnou prezidentskou kampaňou a predpovedal, že aféra čoskoro skončí.

Bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane Paul Manafort a jeho spolupracovník a zástupca Rick Gates boli obvinení z dvanástich vážnych trestných činov vrátane sprisahania proti Spojeným štátom, daňových únikov a prania špinavých peňazí. Ak súd uzná ich vinu v plnom rozsahu, môžu byť odsúdení až na 80 rokov väzenia v prípade Manaforta a 70 rokov v prípade Gatesa.

Popreli vinu

Obaja obvinení pred súdom vinu popreli. Súd vyhovel žiadosti žalobcov a poslal Manaforta aj Gatesa do domáceho väzenia. Zotrvajú v ňom do zloženia kaucie, o ktorej podmienkach súd ešte nerozhodol. Jej výška bude desať miliónov dolárov pre Manaforta a päť pre Gatesa. Ďalšie pojednávanie stanovil súd na štvrtok.

Možno ešte závažnejšie je podľa amerických médií kauza ďalšieho bývalého člena Trumpovho volebného tímu George Papadopoulos, ktorý priznal, že sa stretával s ľuďmi reprezentujúcimi ruské záujmy, ešte ale predtým, než začal pre neskoršieho prezidenta pracovať.

Vyšetrovatelia ho usvedčili z klamstva a Papadopoulos nakoniec pripustil, že s tajomnými osobami, ktoré vraj mali informácie o kompromitujúcich dokumentoch na Trumpovu protikandidátku Hillary Clinton a mohli sprostredkovať dialóg s Moskvou, konal už ako pracovník Trumpovho tímu.

Kompromitácia Clintonovej

Papadopoulos sa pri výsluchu vyšetrovateľom FBI priznal, že mal kontakty s nemenovaným londýnskym "profesorom", ktorý mal mať informácie o kompromitujúcich materiáloch na Hillary Clinton. Išlo údajne o "tisíce súborov elektronickej pošty". Na stretnutí bola vraj prítomná ešte istá Ruska, ktorá mala Papadopoulosovi ponúkať kontakty s Moskvou s možnosťou koordinácie budúcej zahraničnej politiky USA a Ruska.

Manafort podľa žalobcov v spolupráci s Gatesom inkasoval miliónové sumy za pomoc proruskej Strane regiónov bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý bol zosadený v roku 2014. Účty mal na Cypre, v karibskom ostrovnom štáte Svätý Vincent a Grenadíny a na Seychelách.

Cez tieto kontá prešlo podľa žalobcov až 75 miliónov dolárov. Viac ako 18 miliónov sa Manafortovi podarilo "vyprať". Peniaze nezdanil, zločinné sprisahanie oboch mužov malo trvať do tohtoročného februára. Samotnej volebnej kampane Donalda Trumpa, ktorú Manafort štvrť roka riadil, sa podľa agentúry AP obvinenia nijako netýkajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy