Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Centrum Viedne sa mení. Montujú stĺpiky proti teroristom
Zdielať na

Centrum Viedne sa mení. Montujú stĺpiky proti teroristom

VIEDEŇ / V reakcii na teroristické útoky spáchané pomocou automobilov umiestni Viedeň na tri frekventované miesta v centre mesta pevné stĺpiky. S odvolaním sa na políciu rakúskej metropoly o tom informovala agentúra APA. V centre by sa mali zátarasy objaviť na začiatku roku 2018.

Stĺpiky, ktoré nebudú zásuvné, sa objavia na námestí pred radnicou (Rathausplatz), kde sa konajú okrem iného vychýrené vianočné trhy, a na obľúbených nákupných triedach Mariahilfer Strasse a Kärntner Strasse.

Nové bezpečnostné opatrenia by mali stáť podľa odhadu 1,5 milióna eur. Obyvatelia a návštevníci Viedne majú ochrániť pred prípadným teroristickým útokom spáchaným pomocou automobilu. Naposledy v auguste v Barcelone zabil týmto spôsobom atentátnik na triede Las Ramblas 15 ľudí, minulý rok v júni zabil terorista v nákladnom voze na promenáde v Nice dokonca 86 ľudí. Autami útočili tento rok teroristi tiež vo švédskej metropole a trikrát aj v Londýne.

Plánované bezpečnostné opatrenia vo Viedni pred časom vyvolali vlnu kritiky úradov. Na námestí Ballhausplatz, z ktorého sa vstupuje do budovy kancelárstva či do sídla rakúskeho prezidenta, mala pôvodne vyrásť nízka betónová stena. Po protestoch ju nahradilo 42 pevných stĺpikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy