Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
VIDEO: Požiare v Kalifornii si vyžiadali najmenej 10 obetí. Tisícky rodín prišlo o domovy
Zdielať na

VIDEO: Požiare v Kalifornii si vyžiadali najmenej 10 obetí. Tisícky rodín prišlo o domovy

SANTA ROSA / Ničivé požiare, ktoré zasiahli vinohradnícke oblasti amerického štátu Kalifornia, si už vyžiadali najmenej desať obetí na životoch. Oheň neustáva a šíri sa stále ďalej. Úrady hlásia tiež zranených aj nezvestných.

Sedem ľudí zahynulo v okrese Sonoma, dvaja zomreli v okrese Napa a jeden v Mendocino. Úrady hlásia tiež zranených aj nezvestných. Oheň zničil 1 500 budov a prinútil tamojších obyvateľov k masovým evakuáciám. 

Kalifornské vinárske okresy trápi dovedna 15 požiarov, ktoré patria k najsmrteľnejším v histórii štátu. Oheň vypukol v nedeľu večer takmer v rovnakom čase na viacerých miestach a rozšíril sa vďaka silnému vetru. Podľa kalifornskej hasičskej služby už zničil vyše 28-tisíc hektárov územia. Príčina vzniku požiarov zatiaľ nie je známa. Stovky ľudí previezli pre následky požiaru do okolitých nemocníc. Z vinohradov, domov a áut zostali len kopy trosiek a popola. 

Guvernér Kalifornie Jerry Brown vyhlásil výnimočný stav, ktorý platí pre okresy Napa, Sonoma, Butte, Lake, Mendocino, Nevada,Yuba a Orange County. Úrady tiež v meste Santa Rosa vyhlásili nočný zákaz vychádzania. Ten im má pomôcť pri zneškodnení zlodejov, ktorí sa môžu nešťastie pokúsiť využiť vo svoj prospech.

Mrazivé sú aj zábery, ktoré spravilo lietadlo nad oblakmi. Kúdoľ dymu z požiaru sa rozpína aj tam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy