Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bojová látka bola na šatách žien, ktoré sú obvinené za smrť Kimovho brata
Zdielať na

Bojová látka bola na šatách žien, ktoré sú obvinené za smrť Kimovho brata

Archívne video

MALAJZIA / Na oblečení oboch žien podozrivých z vraždy brata severokórejského vodcu Kim Čong-una sa našli stopy bojovej látky VX. Na súde v Malajzii to dnes povedal chemik Raja Subramaniam. Siti Aisyahová (25) a Doan Thi Huong (29) čelia obvineniu, že pred ôsmimi mesiacmi nastriekali na tvár obete bojový nervový plyn VX. Ak im vina bude dokázaná, čaká ich trest smrti.

Zo zosnovania vraždy Kim Čong-nama, ktorý bol usmrtený 13. februára na letisku v Kuala Lumpure, sú podozrivé z členstva severokórejskej tajnej služby. Severná Kórea akýkoľvek podiel na vražde odmieta.

Chemik oznámil, že vedľajší produkt plynu VX sa objavil na oblečení podozrivej Indonézanky a že čistú formu bojovej látky našiel na zvršku podozrivé Vietnamky. 

Látka VX reaguje na vodu a zanecháva po sebe vedľajší produkt. Dekontaminovať ruky možno dôkladným umytím a drhnutím, povedal chemik. VX preniká do tela cez kožu, oči a dýchacie cesty. U zasiahnutej osoby najprv vyvoláva nevoľnosť a kašeľ a následne ochromí dýchacie svaly, čo vedie k silným kŕčovitým bolestiam a končí smrťou.

Obe obvinené podľa vyšetrovateľov vypovedali, že boli oklamané a mysleli si, že ide o žart natáčaný skrytou kamerou. Malajzijská polícia je presvedčená, že ženy dobre vedeli, čo robia.

Kim Čong-nam, ktorý žil dlhodobo v dobrovoľnom exile v Macau, bol bratom vodcu Kim Čong-una. Ich spoločným otcom bol bývalý severokórejský vodca Kim Čong-il, matky mali odlišné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy