Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Američania sťahujú svojich zamestnancov z ambasády na Kube
Zdielať na

Američania sťahujú svojich zamestnancov z ambasády na Kube

HAVANA / Spojené štáty pre nevyjasnené incidenty, po ktorých mali v Havane zdravotné problémy americkí diplomati, sťahujú z ambasády na Kube 60 percent personálu. S odvolaním na nemenované diplomatické zdroje to uviedla agentúra AP. Ambasáda tiež na neurčito prestáva vydávať americké víza.

Na americkej ambasáde v Havane zostanú len potrební zamestnanci. Všetci ostatní musia s rodinami odísť. Spojené štáty rovnako varovali amerických občanov pred cestou na Kubu. Nové mimoriadne opatrenia podľa informácií AP zostanú v platnosti, dokým Kuba nezaistí americkým diplomatom bezpečnosť.

Zdravotné vyšetrenia zamestnancov potvrdili, že ujmu na zdraví utrpelo 21 Američanov. Jednotlivé prípady sa od seba veľmi líšili. Od vážneho poškodenia mozgu alebo nevoľnosť. Diplomati boli nútení sa po krátkom pobyte v Havane vrátiť späť do vlasti. Zdravotné problémy podobného charakteru nahlásilo aj niekoľko kanadských diplomatov. Kuba spojitosť s incidentami odmieta.

Americké úrady súdia, že sa diplomati mohli stať obeťami akustických útokov, vzhľadom k poškodeniu sluchu dotknutých ľudí. Podľa vyšetrovateľov FBI ale niektoré obete nesú známky poškodenia mozgu, čo by v prípade zvukového útoku nebolo pravdepodobné.

O udalostiach tento týždeň rokoval americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson so svojim kubánskym kolegom Brunom Rodríguezom. Ten šéfa americkej diplomacie uistil, že kubánske úrady vec prešetrujú. Varoval taktiež pred prijímaním predčasných záverov bez pádnych dôkazov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy