Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Školáci chcú žalovať európske štáty. Nezvládli boj proti otepľovaniu
Zdielať na

Školáci chcú žalovať európske štáty. Nezvládli boj proti otepľovaniu

Archívne video

LISABON / Portugalskí školáci, ktorí pochádzajú z najviac požiarmi postihnutej oblasti, chcú žalovať 47 európskych krajín. Deti vo veku od 5 do 14 rokov tvrdia, že zlyhanie štátov pri riešení klimatických zmien ohrozuje ich právo na život. Peniaze na súdny proces vyberajú prostredníctvom dobročinnej zbierky na internete.

Niektorí experti tvrdia, že za nárast požiarov v Európe môže zmena klímy. Tento názor posúvajú ešte ďalej školáci regiónu Leiria, kde tohtoročné požiare zabili viac ako 60 ľudí a stovky ich bolo zranených. Deti sa preto rozhodli zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. 

"Klimatická zmena spôsobuje veľa problémov. Navyše ma trápi nárast hladiny mora a zvýšený počet požiarov, ktoré sme spozorovali toto leto," hovorí 14-ročný chlapec, ktorý sa tiež snaží dohnať vlády krajín k zodpovednosti. Snažia sa zažalovať 47 krajín Európy, uvádza portál iDnes.cz.

Zastupujú ich britskí právnici

Podľa riaditeľa neziskovej organizácie Globálna sieť právnych opatrení Gearóida Ó Cuinna, ktorá deti podporuje, sú tieto krajiny spoločne zodpovedné za zhruba 15 percent svetových emisií. Britskí právnici zastupujúci školákov usilujú o súdne rozhodnutie, aby žalované krajiny museli zásadne posilniť svoju politiku pre znižovanie emisií a zaviazať sa k udržaniu väčšiny rezerv fosílnych palíc pod zemou. 

Vyzbierať chcú 20 tisíc

"Bude to prvý prípad, kedy sa pred súd postaví viac vlád naraz v súvislosti s ich zlyhaním vysporiadať sa s klimatickou zmenou," uviedol právnik Marc Willers, ktorý v spore pôsobí ako hlavný poradca. Žaloba sa tiež snaží vzbudiť povedomie verejnosti o rapídnom zhoršovaní životného prostredia. Peniaze na predloženie prípadu súdu sa žiaci snažia zarobiť prostredníctvom dobročinnej zbierky na internete. Ponuku uverejnili na CrowdJustice v pondelok s cieľom vyzbierať 20 tisíc libier. V piatok dosiahla suma hodnotu 11 tisíc libier. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy