Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trump ukázal vojenskú silu. Poslal americké bombardéry k pobrežiu KĽDR
Zdielať na

Trump ukázal vojenskú silu. Poslal americké bombardéry k pobrežiu KĽDR

WASHINGTON / V medzinárodnom vzdušnom priestore Severokórejského východného pobrežia dnes preleteli americké strategické bombardéry v doprovode bojových stíhačiek. Podľa agentúry Reuters to to v sobotu oznámilo americké ministerstvo obrany. Jeho hovorkyňa uviedla, že cieľom operácie bolo demonštrovať rozsah vojenských kapacít dostupných pre prezidenta Donalda Trumpa. Šéf diplomacie KĽDR sa na pôde OSN dokonca Trumpovi v sobotu večer vyhrážal.

Vedúci diplomacie Severnej Kórey v sobotu večer na summite OSN uviedol, že severokórejský raketový útok na USA je nevyhnutný. Dôvodom sú Trumpove urážky, ktoré adresoval severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi.

Podľa hovorkyne Pentagonu Dany Whiteovej išlo o najsevernejší let americkej stíhačky alebo bombardéra v demilitarizovanom pásme pri severokórejskom pobreží v 21. storočí. "Zdôrazňuje to, ako vážne berieme ľahkomyselné správanie (KĽDR)," povedala hovorkyňa s odkazom na rastúce napätie medzi USA a Pchjongjangom pre severokórejský jadrový a raketový program.

Ministerstvo informovalo o prelete krátko pred očakávaným prejavom severokórejského ministra zahraničných vecí na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

"Misia je demonštráciou odhodlanosti Spojených štátov a jasným odkazom, že prezident Trump má veľa vojenských možností na riešenie akejkoľvek hrozby," povedala hovorkyňa Pentagonu. Washington je podľa nej pripravený "využiť celý rozsah vojenského potenciálu na obranu vlasti a jeho spojencov." Lietadlá vzlietli z amerického pacifického ostrova Guam a z japonského ostrova Okinawa, kde pôsobia americkí vojaci.

Pchjongjang uskutočnil svoj šiesty a najväčší jadrový test 3. septembra. Tento rok tiež testoval desiatky rakiet a vyhráža sa, že otestuje vodíkovú bombu nad Pacifikom.

Severokórejský vodca Kim Čong-un a šéf Bieleho domu Donald Trump si v poslednej dobe vymenili hneď niekoľko urážok. Trump nedávno nazval Kima "rakeťákom na samovražednej misii" a najnovšie v piatok šialencom. Ten zase amerického prezidenta častuje výrazmi ako "starý blázon".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy