Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Putin vyzval na rokovania so Severnou Kóreou, sankcie zavrhol
Zdielať na

Putin vyzval na rokovania so Severnou Kóreou, sankcie zavrhol

Archívne video

SOUL — Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v stredu na rokovania so Severnou Kóreou a zopakoval, že sankcie nevyriešia problematiku jej jadrového a raketového programu.

Vyjadril sa tak po stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v ruskom Vladivostoku, na okraji konferencie o ekonomickom rozvoji ruského Ďalekého východu. Mun ešte pred schôdzkou varoval, že situácia sa vymkne spod kontroly, pokiaľ sa jadrové ambície Pchjongjangu nepodarí zastaviť.

Ruský prezident už počas svojej utorkovej návštevy Číny odsúdil posledný jadrový test Severnej Kórey ako "provokatívny". Nevyjadril však podporu možným novým sankciám proti uzavretej krajine, naopak, označil ich za "zbytočné a neefektívne".


Putin sa vo Vladivostoku vo štvrtok stretne aj s japonským premiérom Šinzóm Abem. Podľa Abeho treba dať Severnej Kórei najavo, že krajinu nečaká žiadna jasná budúcnosť, pokiaľ nezmení svoje súčasné smerovanie, uviedol pred svojím odchodom do Ruska.

Kórejská ľudovodemokratická republika uskutočnila v nedeľu svoj v poradí už šiesty jadrový test, ktorý vyvolal medzinárodné odsúdenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy