Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Požiar blízko Yosemitského národného parku zničil 29 budov
Zdielať na

Požiar blízko Yosemitského národného parku zničil 29 budov

MARIPOSA / Lesný požiar v Kalifornii, ktorý zúri v oblasti blízko Yosemitského národného parku, v stredu vyhnal z domov tisícky ľudí a zničil 29 budov.

Podľa úradov sa štyri dni trvajúci oheň počas noci rozšíril a horí na území o rozlohe 194 kilometrov štvorcových. Od národného parku, kde sú podľa tamojšieho hovorcu Scotta Gedimana ešte sprístupnené kempingy, je vzdialený približne 56 kilometrov a uzavrel viacero prístupových ciest. Lesníci varovali návštevníkov Yosemitu pred možnými dýchacími problémami.

Ako uviedol hovorca kalifornských hasičov Jordan Motta, Yosemitský park nie je podľa všetkého v ohrození, pretože sa oheň posunul viac na juh smerom od neho. Pre požiar muselo svoje domovy opustiť takmer päťtisíc ľudí zo šiestich menších komunít a ich okolia. Prázdne je napríklad aj centrum mesta Mariposa, kde sa hasiči snažia oheň udržať pod kontrolou na jeho hranici. Oheň ohrozuje aj historicky dôležité budovy z čias zlatej horúčky v 19. storočí. Nie je známe aké typy sú medzi 29, ktoré požiaru podľahli.

Hasenie požiaru v oblasti komplikuje náročný terén ako aj veľké množstvo porastu, tvrdí hovorkyňa kalifornského požiarneho zboru DeeDee Garcia. Viac zelene sa v kraji objavilo po výdatných dažďoch a snehu v zime, ktoré ukončili päťročné sucho. Problematické však je, že sa porast ľahko vznieti.

Po celej Kalifornii zasahuje proti 17 veľkým lesným požiarom šesťtisíc hasičov, pričom 2 200 bojuje s ohňom pri Yosemite. Guvernér Jerry Brown vyhlásil stav núdze a posilnil štátnu podporu boja proti ohňu, ktorý podľa jeho slov prinútil ujsť tisícky obyvateľov a bude ešte pravdepodobne ďalej horieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy