Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V Česku našli ropu a plyn za miliardy českých korún
Zdielať na

V Česku našli ropu a plyn za miliardy českých korún

JUŽNÁ MORAVA / Ťažobná spoločnosť Moravské naftové doly objavila ložisko so zásobami ropy a zemného plynu v hodnote cez 3,5 miliardy českých korún (viac ako 133 miliónov eur).

V nálezisku začnú ťažiť zrejme v najbližších rokoch. Závisí to na tom, ako rýchlo sa podarí vybaviť všetky povolenia a ako rýchlo sa podarí vykúpiť potrebné pozemky. Podľa člena predstavenstva Miroslava Jestřabíka by pod zemou mali byť viac ako tri milióny barelov ropy a 100 miliónov kubíkov plynu. 

"Ložisko sme našli v inom type horniny ako kedykoľvek pred tým. Ukázalo nám to, že ropa sa na našom území môže hľadať aj tam, kde nás to pred tým nenapadlo," uviedol Jestřabík.

Nálezisko sa nachádza medzi Brnom a Kyjovom, čiže zhruba 50 kilometrov od slovensko - českých hraníc.

To, kedy sa začne ťažiť záleží od toho, ako sa podarí ťažiarskej spoločnosti vybaviť potrebné povolenia a výkup pozemkov. 

Nevyťažené ropné zásoby firmy by sa tak mali zvýšiť o štvrtinu. 

U nás hľadali ropu  Američania

Americká spoločnosť u nás robila rozsiahly geologický prieskum. Problémy prišli vtedy, keď po desiatich rokoch chceli urobiť prvé skúšobné vrty. Narazili na odpor miestnych, ktorí sa obávali znečistenia. 

Americkí ťažiari doteraz minuli na prieskum viac ako 18 miliónov eur a Ministerstvo životného prostredia im pred pár mesiacmi na ďalší povolilo ďalších päť rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy