Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nedobrovoľne predĺžený oddych v Thajsku. Reportéra TV JOJ Šprongla zatkli pre paradoxný zločin
Zdielať na

Nedobrovoľne predĺžený oddych v Thajsku. Reportéra TV JOJ Šprongla zatkli pre paradoxný zločin

PRAHA / Z nebezpečných vojnových oblastí sa domov vrátil zahraničný reportér a spolupracovník TV JOJ Radan Šprongl. Päť týždňov mu ale trvala ešte nedobrovoľnú zástavku v Thajsku. Zatkli ho tam za paradoxný zločin. Do krajiny totiž pricestoval z Iraku a mal so sebou ochrannú vestu aj prilbu, čo je v Thajsku protizákonné.

"Som veľmi rád, že som doma, s deťmi," hovorí Radan Šprongl. Jeho príbeh mohol skončiť aj päťročným väzením. Po nakrúcaní reportáží aj pre televíziu JOJ v irackom Mósule sa vybral odpočívať do Thajska. Bez problémov odletel aj s nepriestrelnou vestou a ochrannou prilbou, bez ktorých sa žiadny vojnový reportér neobíde. Keď chcel odletieť späť o Irakum zažil desivé okamihy.

"Spýtali sa ma, či je to moja výstroj. Povedal som áno a zatkli ma, pretože to je v Thajsku protizákonné a hrozilo mi päť rokov za mrežami. V letiskovej cele som bol niekoľko hodín. Našťastie ma nechali vybrať tri tisíc eur a zaplatil som kauciu. Pustili ma, ale nesmel som opustiť Thajsko," opisuje Radan Šprongl.

Na rad prišli nekonečné rokovania a neistota. Hrozilo mu obvinenie z nelegálneho prevozu vojenskej techniky, ako sa tomuto trestnému činu hovorí. Najviac mu pomohol europoslanec Tomáš Zdechovský. "V tej konečnej fáze som sa snažil pomôcť v s rokovaním s thajským veľvyslancom a s thajskými diplomatmi.

Podobne ako Radan Šprongl dopadli aj iní zahraniční reportéri. Všetci tvrdia, že nepríjemné spomienky v podobe hrozby väzenia je pre nich ponaučenie do budúcna sa Thajsku s ochrannou vestou a prilbou zďaleka vyhýbať.

Najčítanejšie správy