Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zeman: Sobotka má charizmu fľaše od uhoriek, správa sa ako svi*a
Zdielať na

Zeman: Sobotka má charizmu fľaše od uhoriek, správa sa ako svi*a

Archívna reportáž

PRAHA / Za lyžicu bahna z dna hnojiska či degradáciu prezidentského úradu označujú predstavitelia politických strán štvrtkové vyjadrenie prezidenta Miloša Zemana. Ten v rozhovore pre TV Barrandov kritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Zeman predsedu vlády, s ktorým mal v máji vážny spor pre zvažovanú demisiu vlády a odvolanie ministra financií Andreja Babiša (ANO), označil za šedivú bytosť s charizmou fľaše od uhoriek, ale hovoril aj o tom, že sa správa ako sviňa.

Zeman v rozhovore v súvislosti s Babišom uviedol, že by považoval za slušné správanie, keby sa Sobotka neusiloval štyri mesiace pred voľbami o jeho odvolanie. Ak to niekto robí, "tak sa správa ako sviňa," uviedol prezident.

V rámci hodnotenia členov vlády Sobotku označil za šedivú bytosť, ktorá má charizmu fľaše od uhoriek. Sobotka v reakcii na rozhovor uviedol, že u prezidenta zrejme dochádza k určitému rozpadu osobnosti, a vyslovil obavu, že to bude stále horšie.

Frustrácia v politike

Premiérovo vyjadrenie napadol v podobnom duchu prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. "V prípade Bohuslava Sobotku sledujeme rozpad už hodnú dobu. Ako usilovný mravček rozložil vlastnú vládu aj ČSSD," napísal prezidentov hovorca na sociálnych sieťach. Sobotka podľa neho skrachoval ako predseda ČSSD, ale teraz konečne našiel hlasného zástancu, a to v ODS, TOP 09 a v KDU-ČSL.

Zemanove štvrtkové slová ostro odsúdila napríklad niekdajšia predsedníčka Snemovne Miroslava Němcová (ODS). "Posledné výroky naďalej stupňujú degradáciu prezidentského úradu. To má za následok prehlbujúcu sa frustráciu občanov z politiky," uviedla v tlačovom vyhlásení. Zeman podľa nej nerešpektuje etické požiadavky, ktoré na neho kladie jeho funkcia a dostáva spoločnosť do stavu, ktorý vyhovuje iba jemu.

Podľa Němcovej šíri Zeman nenávisť a netoleranciu. "Jeho sústavný atak na slušnosť, zodpovednosť a na dodržiavanie písaných aj nepísaných pravidiel spôsobil prepad politickej kultúry v Českej republike na samé dno," uviedla s tým, že hlava štátu pripomína najtemnejšie postavy českých moderných dejín, ktoré v komunistickej ére prezidentský úrad zastávali. Zdôraznila aj to, že Zeman poškodzuje obraz Česka vo svete.

Hanba, dno, bahno

Poslanec ČSSD Václav Votava uviedol, že si váži premiéra. "To už bohužiaľ nemôžem povedať o prezidentovi," konštatoval na twitteri. Podpredseda opozičnej TOP 09 Marek Ženíšek na rovnakej sociálnej sieti vyjadril nepriamo želanie, aby Zeman neobhájil svoju funkciu. "Včerajšie televízne vystúpenie prezidenta bola len ďalšia lyžica bahna z dna hnojiska. Už len pol roka," napísal Ženíšek.

"Trochu mi uniká zmysel podliezania bývalej manželke amerického prezidenta a nadávanie vlastnému premiérovi do svíň. To tejto krajine slúži?" pýtal sa poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal. Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil uviedol, že nie je Sobotkovým priaznivcom, ale Zemanove výroky predstavujú dno politickej kultúry. "Je to hanba. Zemanova hanba," napísal na twitteri.

Minister poľnohospodárstva Marian Jurečka (KDU-ČSL) zase okomentoval svoje ohodnotenie Zemanom. Jurečka a jeho stranícky kolega, minister kultúry Daniel Herman, u prezidenta prepadli. "Tak vlastne, či to nie je pochvala," napísal Jurečka a pripojil žmurkajúceho smajlíka. Herman bezprostredne na Zemanove slová reagoval, že ak by ho prezident chválil, sám seba by sa pýtal, kde urobil chybu. Herman napísal, že sa hanbí za to, že na Hrade sedí človek, ktorý nectí heslo svojej štandardy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy