Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete sa zosobášiť vo Vatikáne? Toto si overte
Zdielať na

Chcete sa zosobášiť vo Vatikáne? Toto si overte

Archívna reportáž

ZÁHREB / Chorvátske úrady odmietajú uznať svadby svojich občanov, ktorí sa zosobášili vo Vatikáne. Dôvodom majú byť podpisy na sobášnych listoch.

Chorvátsko odmieta uznať viacero cirkevných sobášov, ktoré mladomanželia uzavreli vo Vatikáne. Orgány Svätej stolice nerozumejú, prečo Záhreb zaujal takýto postoj. 

Ministerstvo vnútra v Záhrebe považuje za hlavný problém otázku podpisu na sobášnom liste. Sobášne listy totiž v prípade vatikánskych svadieb podpísali kňazi a nie vatikánski matrikári. To predstavuje pre Chorvátsko problém. Podpis kňaza totiž na úradnom dokumente podľa chorvátskeho ministerstva nestačí na to, aby ich oficiálne uznali. 

Vatikán namieta tým, že vatikánske kostoly sú oficiálne zapísané v cirkevných záznamoch. Celá kauza vyvoláva veľkú pozornosť chorvátskych médií. Iné krajiny, ktoré s Vatikánom uzavreli zmluvu, takýto problém nemajú. 

Doteraz malo vo vatikánskom kostole svadbu päť chorvátskych párov. Ich domáce úrady však tieto sobáše neuznali a odmietli ich zapísať do matričných kníh. Jeden pár sa zosobášil opäť, a to už na pôde Chorvátska. Urobili tak, aby sa vyhli problémom s neuznaním manželstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy