Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Babiš pripustil svoj odchod. Chce vyriešiť vládnu krízu
Zdielať na

Babiš pripustil svoj odchod. Chce vyriešiť vládnu krízu

PRAHA / Minister financií Andrej Babiš v piatok ráno doručil premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi návrh na novú ministerku financií. Mala by sa ňou stať Alena Shillerová. Babiš navrhol už aj kandidáta na post vicepremiéra.

Súčasný minister financií a český vicepremiér Andrej Babiš poslal list Bohuslavovi Sobotkovi s tým, aby zvolal koaličnú radu. Podľa Babiša sa totiž dá vládna kríza vyriešiť na úrovni koalície. 

Babiš na posty namiesto seba navrhol premiérovi už aj nových kandidátov. Alena Shillerová, ktorá by mohla byť novou nahradiť Babiša na ministerskej úrovni, zastáva post námestkyňe ministra financií v sekcii Dane a clá. 

Na miesto vicepremiéra Babiš navrhol doterajšieho ministra životného prostredia Richarda Brabca. 

Sobotka zopakoval, že za dôvody pre odvolanie Babiša považuje podozrenia, že sa minister financií v minulosti vyhýbal plateniu dané a, že ovplyvňoval médiá, ktoré vlastnil.

"Dôvody sú relevantné, návrh leží na Pražskom hrade a očakávame, že prezident bude postupovať podľa ústavy. Nediskutovali sme tie takzvané prezidentove návrhy, o ktorých sa hovorilo v Liberci. Nič z toho pre sociálnu demokraciu nie je prijateľné a trváme na tejto ústavnej ceste," povedal Sobotka, ktorý nechcel komentovať návrh hnutia ANO, že by sa novou ministerkou financií stať práve Schillerová. 

O veci chce hovoriť najskôr priamo s predsedom hnutia ANO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy