Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Senátorka dojčila dieťa v parlamente
Zdielať na

Senátorka dojčila dieťa v parlamente

Archívna reportáž

CANBERRA / Zatiaľ čo slovenský parlament deti do parlamentu nepustí, v tom austrálskom koja poslankyne svoje deti počas rokovaní.

Austrálska senátorka Larissa Waters zo Zelených si do parlamentu priniesla svoju dcéru a počas rokovania si plnila materské povinnosti. Ako uvádza The Daily Telegraph, senátorka je prvou poslankyňou, ktorá na pôde parlamentu dojčila svoje dieťa.

"Som taká hrdá, že moja dcéra Alia je prvé dieťa dojčené v parlamente. Potrebujeme v parlamente viac žien a viac rodičov," píše na Twitteri senátorka. 

Austrálska poslankyňa sa dočkala pozitívnych reakcií aj zo strany svojich kolegov. Podľa jednej z poslankýň ide o historický moment, ktorý by mal inšpirovať ženy po celom svete. 

Historický okamih, avšak v opačnom duchu sme zažili aj na Slovensku, keď nezaradenú poslankyňu Simonu Petrík nechceli pustiť do rokovacej sály, keď prišla do práce aj so svojou malou dcérou.  

Austrália nie je výnimkou

Austrália však nie je jedinou pokrokovou krajinou v tejto téme. Matky v Holandsku a vo Francúzsku majú po pôrode k dispozícii osobu, ktorá žene pomáha so starostlivosťou o dieťa a o domácnosť. Finančne zabezpečuje túto pomoc štát. Žena sa tak môže na pár hodín denne vrátiť do práce, čo je výhodné nielen pre ňu, ale aj pre štát.

Je teda viac ako jasné, že stále máme čo doháňať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy