Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Denne legálne popravia ôsmich ľudí. U nás zrušili trest smrti pred 27 rokmi
Zdielať na

Denne legálne popravia ôsmich ľudí. U nás zrušili trest smrti pred 27 rokmi

LONDÝN / Počet popráv klesol v porovnaní s rokom 2015 o viac ako tretinu. Vyplýva to z výročnej správy organizácie Amnesty International. Negatívnym rekordérom je Čína, naopak, najväčší pokles zaznamenali v Spojených štátoch amerických, kde popravili najmenej ľudí za posledných 25 rokov.

Z rozhodnutia štátnych orgánov popravili v roku 2016 celkovo 1032 ľudí v 23 krajinách sveta. Oproti predchádzajúcemu roku je to pokles o 37 percent, keď bolo popravených 1634 odsúdených. V súčte však nie sú zahrnuté krajiny ako Malajzia, Vietnam a Čína. Tie tieto štatistiky utajujú. Čína je pritom jednoznačne lídrom v počte popráv, hovorí sa o približne 2000 vykonaných trestov. V roku 2010 ich malo byť až 4000.

V tomto "rebríčku" za Čínou nasledujú Irán, Saudská Arábia, Irak a Pakistan. Delia sa o 87 percent všetkých popráv.

Spojené štáty americké sa po prvýkrát od roku 2006 nedostali do prvej päťky, keď klesli až na siedme miesto za Egypt. Vykonali 20 popráv, oproti 32 z predchádzajúceho roku. V celách smrti však na vykonanie trestu čaká 2832 ľudí.

Spomedzi európskych krajín vykonáva trest smrti len Bielorusko, kde popravili štyroch odsúdených. Trest smrti zrušili v 141 krajinách sveta, hoci niektoré, vrátane Ruska a Turecka, o znovuzavedení hrdelného trest opäť diskutujú. Medzi najčastejšie spôsoby popravy patrí sťatie hlavy, obesenie, smrtiaca injekcia a zastrelenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy