Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemecko chce cudzincom zosekať prídavky na deti. Týka sa to aj Slovákov
Zdielať na

Nemecko chce cudzincom zosekať prídavky na deti. Týka sa to aj Slovákov

BERLÍN / Nemecký minister financií vo štvrtok súhlasil so zámerom obmedziť príspevky na deti pre cudzincov z Európskej únie, ktorí pracujú v ich krajine. Nepáči sa im, že deti, na ktoré prispievajú, reálne nežijú v Nemecku, ale v krajinách s nižšími životnými nákladmi.

Podľa prieskumu z februára, prídavky na deti v Nemecku poberá takmer 185-tisíc cudzincov z členských štátov. Ich deti, ale v krajine nežijú. To sa nepáči ministrovi financií Wolfgangovi Schäublovi, ktorý vo štvrtok potvrdil plány výrazne znížiť prídavky v takýchto prípadoch. 

Momentálne deti, ktorých rodičia pracujú v Nemecku, dostávajú mesačný príspevok 192 eur. V prípade troch a viac detí sa príspevok zvyšuje. V budúcnosti chce vláda tieto prídavky prispôsobiť skutočným nákladom danej krajiny, v ktorej deti žijú. Napríklad pre zamestnancov z Poľska, ktorých sa to týka najviac, by sa prídavky mali znížiť na 97 eur mesačne. Podobne by vyzerali aj čísla v prípade detí Slovákov.

Minister Schäuble počíta s úsporami až do výšky 160 miliónov eur ročne. Konkrétny návrh zákona zatiaľ kabinet nechystá, pretože sa najskôr musí zmeniť legislatíva Európskej únie. Tá s takouto možnosťou rátala v rámci dohody s Veľkou Britániou, avšak po jej rozhodnutí vystúpiť z EÚ, táto dohoda dočasne padla. Dnešné uznesenie nemeckej vlády tvrdí, že akonáhle sa zmení legislatíva, bude to jednou z prvých vecí, ktoré kabinet predloží.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy