Skoro jasno
20°
Bratislava
Učiteľky prelepovali deťom ústa páskou. Škôlkari majú psychické následky
Zdielať na

Učiteľky prelepovali deťom ústa páskou. Škôlkari majú psychické následky

FRÝDEK / MÍSTEK - Učiteľka v materskej škole v Moravskosliezskom kraji malým deťom napríklad prelepovala ústa, posielala ich na hanbu alebo robila zoznamy tých, ktorí neposlúchali. Jej metódy síce súd označil za tvrdé, o trestný čin ale nešlo. Najvyššie štátne zastupiteľstvo ale prípad posiela na Najvyšší súd. Šéf žalobcov Pavel Zeman podal dovolanie, ktoré súd dostal začiatkom marca, zatiaľ nerozhodol. Agentúra ČTK sa s obsahom zoznámila, v agende Najvyššieho súdu je podobných káuz málo.

Učiteľky podľa obžaloby v rokoch 2005 2011 zle nakladali s deťmi, správali sa k nim hrubo, necitlivo, bezohľadne, keď na ne kričali, posielali ich na hanbu do oddelených miestností, strašili ich čertami a čarodejnicami.

Obžaloba spomínala tiež nútenie do jedla, ktoré neraz viedlo k zvracaniu, alebo prelepovanie úst lepiacou páskou. Deti, ktoré učiteľky považovali za neposlušné, sedeli pri zvláštnom stole a ich mená sa objavovali na nástenke. Prokuratúra opísala tiež následky na deťoch: strach zo škôlky i učiteliek, ale aj psychosomatické ťažkosti, bolesti, tiky, pomočovanie.

Okresný súd vo Frýdku-Místku učiteľky vlani vo februári oslobodil spod obžaloby. Za preukázanú považoval iba časť vytýkaného konania, napríklad jednorazové prelepenie úst, posielanie detí za dvere do umyvárne alebo vyvesenia mien "neposlušných detí". Nejde však vraj o trestný čin. Odvolací Krajský súd v Ostrave rozsudok potvrdil. Zo spisu vraj vyplýva, že niektoré výchovné metódy neboli adekvátne, avšak nepreukázal sa "vyšší stupeň hrubosti a bezcitnosti".

Podľa dovolania sa súdy dopustili chyby, keď upreli dôkaznú hodnotu vyjadrením znalkýň, ktoré skúmali psychický stav detí. Zle vraj interpretovali aj ďalšie dôkazy. Žalobcovia poukázali tiež na stanoviská erudovaných pracovísk, napríklad Národného ústavu pre vzdelávanie alebo Fondu ohrozených detí. Išlo o trestný čin, myslia si žalobcovia a žiadajú znovuotvorenie kauzy na okresnom súde.

Podobný prípad sa stal u našich poľských susedov. Učiteľka psychicky a aj fyzicky týrala deti v materskej škole. Pozrite si reportáž Petra Dzurillu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy