Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčšia sopka v Európe chrlí lávu, desať ľudí je zranených
Zdielať na

Najväčšia sopka v Európe chrlí lávu, desať ľudí je zranených

SICÍLIA / Najmenej 10 ľudí utrpelo ľahké zranenia po tom, ako ich zasiahla láva, ktorú vo štvrtok vychrlila sopka Etna ležiaca na talianskom stredomorskom ostrove Sicília.

Medzi zranenými sú turisti i vedci, ktorí skúmali vulkán. Už vo februári začala Etna opäť chrliť lávu. "Boli tam z pracovných dôvodov a nie preto, že by boli neopatrní - musíme tam totiž kvôli monitoringu chodiť pravidelne," povedal vulkanológ Marco Neri z INGV. Pripomenul, že Etna chrlí lávu s teplotou 1200 stupňov Celzia.

Etna začala chrliť lávu v skorých ranných hodinách, a to už po tretí raz za uplynulé tri týždne. Malé erupcie sú na Etne pomerne časté, pričom k poslednej veľkej došlo podľa INGV v roku 2009. Podľa americkej geologickej služby USGS patrí Etna medzi najaktívnejšie sopky na svete.

"Tím BBC je v poriadku - sú len nejaké rezné rany, modriny a popáleniny. Sme však veľmi otrasení, bolo to veľmi hrozivé," napísala na svojom účte na Twitteri spravodajkyňa BBC Rebecca Morellová. 

Etna je v Európe najväčšou činnou sopkou a zároveň druhým najmohutnejším vulkánom. Jej výška v roku 2009 dosahovala 3 329 metrov nad morom.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy