Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pytliaci zabili vzácneho slona, vystrelili na neho jedovatý šíp
Zdielať na
Zahraničie

Pytliaci zabili vzácneho slona, vystrelili na neho jedovatý šíp

TSAVO / Mnohým zvieracím druhom na tejto planéte hrozí vyhynutie. Vo veľkej väčšine za to môže človek. Pytliaci v kenskom národnom parku Tsavo najnovšie zahubili veľmi vzácneho slona. Vyslali na neho jedovatý šíp. Na svete zostalo už len 25 takýchto slonov, 15 z nich sa má nachádzať v Keni. Informáciu priniesol portál Daily Mail.

Jeho predchodcu Sataa zastrelili v roku 2014. Tento sa volal Satao II a tiež ho postihol podobný osud. Mŕtve zviera našli správcovia parku pri rutinnej obhliadke areálu. Našťastie, dvoch pytliakov podozrivých zo zabitia vzácneho slona sa podarilo zadržať a nestihli tak slonovinu za nekresťanské peniaze predať.

Okolo smrti slona sa ale objavilo niekoľko otáznikov. Podľa istých zdrojov sa nehybné telo slona našlo už 4. januára. "Sme schopní nájsť mŕtve zvieratá predtým, ako by si pytliaci odniesli z miesta cenné trofeje," povedal Richard Moller, pracovník kenského národného parku. Incident sa odohral len dva dni potom, čo zahynul jeden zo zamestnancov parku, keď sa snažil chytiť pytliakov.

​Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) sa za posledné desaťročie počet afrických slonov výrazne znížil. Každoročne kvôli slonovine zomrie kvôli pytliakom 30 000 slonov. Záujemcovia sa nájdu prevažne na ázijskom trhu. Ľudia veria, že sa vyliečia z niektorých chorôb prípadne majú pre nich slonie kosti symbolický význam.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy